Hlavní obsah

Kladno zkusilo vystrnadit divočáky z města medvědím trusem. Prasata se ale nezalekla

Kladno

Divoká prasata jsou přemnožená a čím dál otrlejší. Moc neváhají a pouštějí se i do měst k obytným domům. Nejrůznější metody, jak je vystrnadit, zkouší i největší středočeské město Kladno. Tam už otestovali třeba i medvědí trus, ale marně.

Divoká prasata se objevují u obytných domů v KladněVideo: Město Kladno

Článek

Na místním zámku je medvědárium se dvěma medvědicemi. „Sbíral se jejich trus a zkoušeli jsme, zda se divoká prasata zaleknou predátora, ale tento způsob se neosvědčil, prasata se nebála,“ řekl Novinkám mluvčí kladenské radnice Vít Heral.

Nyní radnice vyzkouší o něco sofistikovanější metody. Začal intenzivní odlov a instalace pachových ohradníků. Ve spolupráci s mysliveckými spolky se město dlouhodobě snaží stavy populace přemnožených divokých prasat regulovat. Jen od loňského jara jich byly na území a v okolí Kladna uloveny téměř čtyři stovky.

Rodinka chodí na jablka

V poslední době se opět zvířata začala z přilehlých lesů častěji vydávat do některých částí města včetně okolí rozdělovského fotbalového hřiště a sídliště v ulici Vojtěcha Lanny, kam chodí na zbytky k popelnicím. „Objevuje se tu celá rodinka, například bachyně s několika selaty, a chodí pod jabloně na jablka a pak se zase vrací do lesa,“ popisoval návštěvy divokých prasat Heral.

Stádo divokých selat pobavilo Českou Lípu, vběhlo až do divadla

Koktejl

Kus přírody

To potvrdila i žena venčící psíka v ulici Sportovců na rozdělovském sídlišti. „U garáží je rozrýpaný trávník a prasata sem chodí na jablka nebo na žaludy,“ uvedla. Přímo u domů jsem je neviděla, ale když jdete potichu, tak v lese vidíte srnky, zajíce i divočáky. Potkala jsem bachyni se selaty. Byla jsem překvapená a udivená, jak je tak velké a mohutné zvíře mrštné. Bachyně, když nás zahlédla, zpozorněla, rozhlédla se a najednou vyskočila do vzduchu, udělala otočku, úplnou piruetu a pelášila i se selaty pryč,“ popisovala s úsměvem žena setkání s divočáky. „Máme to tady hezké, kus přírody,“ dodávala.

I přesto, že radnice nezaznamenala žádný útok prasete na člověka a městská policie eviduje za měsíc září jen jednoho sraženého divočáka autem, rozhodla se radnice pro regulaci stavu divokých prasat.

Město proto nechalo na problematických místech nainstalovat pachové ohradníky a oprávnilo myslivce k intenzivnímu lovu na nehonebních pozemcích.

Zabral lov a úklid

S ohradníky to zkoušeli například v Mníšku pod Brdy, ale moc se neosvědčily. „Odchytové klece nebo ohradníky, to je jako jít na ně se vzduchovkou, je malá šance, že to pomůže. Investice do pachových ohradníků, které je potřeba udržovat, když zaprší nebo je lidé vykopou, se nevyplatila,“ potvrdil Novinkám starosta Mníšku Petr Digrin (STAN).

Před pár lety se tu prasata běžně procházela městem, pustošila lidem zahrádky, v parku běhal i zraněný divočák, na něhož několikrát narazili pejskaři a vystrašení kolemjdoucí .

Foto: Město Mníšek pod Brdy

Divoké prase. S jejich přemnožením bojovalo i město Mníšek pod Brdy.

Nejvíc podle starosty Digrina zabrala spolupráce s honebním společenstvím a úklid. Myslivci tady odlovili více než dvě stovky prasat a město systematicky likviduje místa, kde by se mohla prasata ukrýt. „Zvýšil se odstřel a likvidujeme různá houští a křoviska, aby prasata neměla kde se ukrýt. Tím se je celkem podařilo vytlačit ze zastavěných oblastí,“ popisoval starosta.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Na přemnožená prasata je patrně nejúčinnější zbraní lov.

Zatímco v minulých letech tady měli divočáky takřka denně, letos se prasečí rodinky vydaly do města už asi jen v pěti zaznamenaných případech. Za poslední dva roky této taktiky se tak celkem podařilo nasměrovat prasata zpět do lesů.

Dron a termovize

Na lov se proto chystá i Kladno. „Divoká prasata jsou lovena s nejvyšší obezřetností na místech, kde je to bezpečné. Přesto prosíme obyvatele Kladna, aby především v lese Lapák nepouštěli na volno psy a v nočních hodinách omezili pohyb v lese,“ žádal náměstek primátora Robert Bezděk (ANO).

Pokud někdo narazí na divočáka, měl by podle něj volat městskou policii, která informace hned předá lovcům. „Je to mnohem lepší řešení než jen sdílet snímky na sociálních sítích,“ uvedl Bezděk, podle něhož zatím není zaznamenán žádný útok divokého prasete na člověka.

Kromě toho chce Kladno prasata monitorovat za pomoci dronu s termovizí. Ten podle Herala město zatím nevlastní, ale buď jej zakoupí, nebo si službu objedná. Spatřit divočáka na sídlišti přece jen vyžaduje štěstí. Třeba v noci ze soboty na neděli dorazili do ulice Sportovců zajíc, kuna a srnka, ale divočáci tentokrát zůstali ukrytí v lese.

Divočák na Plzeňsku napadl a vážně zranil muže. Zvíře zastřelili policisté

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám