Článek
Autoři studie, kterou zveřejnil časopis Nature Food, zkoumali více než pět tisíc potravin ve vztahu jejich zátěže na člověka a dopadu na životní prostředí.
Pro získání výsledků využili tzv. Health Nutritional Index, který spojuje onemocnění či úmrtí člověka s výběrem jídla.
Cílem bylo poskytnout lidem informace o tom, které potraviny jsou pro člověka prospěšné a pomoci jim tak ke zdravějšímu a ekologičtějšímu způsobu stravování.
Dle výsledků může konzumace jedné porce některých potravin člověku zkrátit život až o 74 minut a jiných naopak prodloužit o 80 minut.
Scvrkávání u stárnoucích žen předznamenává život ohrožující riziko
Na samém dně žebříčku se nacházejí především slazené nápoje, hot dogy, burgery či sendviče s arašídovým máslem a džemem.
Pomyslnými premianty v této studii jsou pak ovoce, neškrobová zelenina, vařené obiloviny či cereálie určené k přímé spotřebě.
Konzumace hovězího hot dogu v housce má podle studie za následek zkrácení života o 36 minut, a to především kvůli škodlivým vlivům zpracovaného masa.
Pokrmy jako solené arašídy, pečený losos či rýže s fazolemi pak člověku život naopak prodlouží o 10 až 15 minut, tvrdí vědci.
Rostlinné versus živočišné potraviny
„Zjištění předchozích studií zkoumajících zdravou nebo udržitelnou stravu byla často omezena na srovnávání mezi rostlinnými a živočišnými potravinami, přičemž ty druhé byly stigmatizovány jako nejméně výživné a udržitelné,” uvádějí autoři studie.
„Ačkoliv zjišťujeme, že rostlinné potraviny obecně dosahují lepších výsledků, existují mezi jednotlivými rostlinnými i živočišnými potravinami značné rozdíly, které by měly být brány v potaz,” dodávají autoři.
Ti rovněž klasifikovali potraviny podle jejich výživových hodnot, vlivu na životní prostředí a krátkodobé globální oteplování.
Zdravotní rizika spjatá s dětskou obezitou
Jako zdravé a ekologicky udržitelné potraviny označili ořechy, ovoce, zeleninu, luštěniny, celozrnné produkty a některé mořské plody.
Mezi potraviny se špatnou nutriční hodnotou a produkcí spojenou s vysokými dopady na životní prostředí zařadili hovězí maso, zpracované maso, vepřové a jehněčí maso, sýry a některé pokrmy obsahující lososa.
„Ve shodě s předchozími studiemi se zdá, že nutričně prospěšné potraviny nemusí vždy generovat nejnižší dopady na životní prostředí a naopak,” píše se ve studii.