Hlavní obsah

Káva s jarní cibulkou je novým hitem čínské gastroscény

V Číně se čas od času objeví nějaké skutečně bizarní jídlo nebo nápoj. Ve světle smaženého kamení nebo grilovaného ledu však káva s čerstvou jarní cibulkou představuje víceméně jen velmi drobné odchýlení od normálu.

Foto: Profimedia.cz

Káva s jarní cibulkou

Článek

V první polovině letošního roku začal v Číně nabývat na nebývalé síle nový gastronomický trend, který pravděpodobně značně znechutí a vyděsí všechny milovníky kvalitní kávy. Hitem tam dnes je totiž je káva s čerstvou jarní cibulkou.

Neskrývá se za tím však žádný trik ani skrytý význam. Do kelímku či šálku se tak skutečně dá nakrájená jarní cibulka, která se pro lepší rozvinutí chuti může ještě lehce promačkat. K tomu se přisype led a zalije se to kávou, případně i s mlékem. A navrch se přisypou další kousky cibulky.

Chuť pochopitelně není žádný zázrak, ale například ve srovnání s nedávným čínským hitem v podobě grilovaného ledu bude alespoň nějaká. Naproti tomu další čínská bizarnost, smažené kamení, se v tomto kontextu dá považovat za chuťovou explozi, protože kameny se podávají s omáčkou, s níž se dá připravit například i maso.

Reakce veřejnosti, a zejména tedy té západní, na cibulkovou kávu jsou pochopitelně značně rozporuplné. Jedni to vnímají jako zajímavý nápad, další jako naprostý nesmysl a jiní zase mají nutkání to vyzkoušet, ale obávají se následného zápachu z úst.

Asijská média v této souvislosti často připomínají, že podobné kulinářské experimenty jsou součástí stále sílící gastronomické vlny, která se v Číně označuje jako chej an liao li, což v překladu znamená temná kuchyně.

Patří sem mimo jiné i další čínský kávový experiment, a sice takzvaná „horká ledová káva“. Jde o studené latté, které však dokáže zahřát prostřednictvím přidaného pálivého chilli.

Nejtvrdší jídlo na světě. V Číně se stává hitem pokrm s kamením

Koktejl
Související témata:
Jarní cibulka

Výběr článků

Načítám