Hlavní obsah

Karel III. se ocitl ve spontánním objetí „černých kapradinek“. Proč ne? Je to léčivé, nebránil se král

Londýn

Britský král Karel III. se ocitl v nečekaném objetí hráček novozélandského ragbyového týmu, které pozval do Buckinghamského paláce na středeční recepci u příležitosti zápasu s týmem Angličanek.

Ragbistky se hromadně vrhly na Karla III.Video: Reuters

Článek

Když se s hosty zdravil, jedna z hráček se panovníka zeptala, jestli by jej ona i kolegyně mohly obejmout. „Rády bychom vás všechny objaly, ale jen jestli s tím nebudete mít problém,“ odvážila se hráčka Ayesha Leti-I'iga.

Král všechny přítomné překvapil, když pohotově zareagoval: „Objetí? Proč ne?“ Nato se na něj hráčky novozélandského týmu, který si říká Black Ferns (Černé kapradiny), vrhly a bezostyšně rozesmátého panovníka objaly.

Karel III. při pozdějším improvizovaném proslovu k účastníkům recepce gesto Novozélanďanek ocenil. „Velmi si vážím této příležitosti, že jsem se s vámi mohl setkat a že mě většina z vás obdařila tak vřelým objetím. Je to léčivé,“ pochvaloval si král podle serveru SkyNews.

Souhlas panovníka s objetím mnohé překvapil vzhledem k tomu, že členové britské královské rodiny si při oficiálních příležitostech zpravidla drží od ostatních jistý odstup. Královský palác na svých webových stránkách ale tvrdí, že neexistují žádná závazná pravidla chování při setkání s králem a jeho nejbližšími.

Stačí prý jen obyčejná zdvořilost. Je tradicí, že muži při takové příležitosti lehce skloní hlavu, zatímco ženy učiní lehký úklon. Možné je i potřesení rukou obvyklým způsobem.

Šlechtické novinky: Kate na veřejnosti, kníže v teplákovce nebo vtípky Karla III. s japonským císařem

Koktejl

Výběr článků

Načítám