Hlavní obsah

Kanaďan na posezení spořádal 135 nejpálivějších papriček na světě

Kanaďan Mick Jack je nejen přesvědčeným veganem, ale také velkým milovníkem značně pálivého jídla. Na jedno posezení tak spořádal 135 papriček odrůdy Carolina Reaper, jež je považována za tu nejohnivější na světě.

Foto: Profimedia.cz

Carolina Reaper

Článek

Mick Jack se pustil do překonávání jednoho z těch rekordů, u nichž sice hraje roli čas, ale ve skutečnosti zůstává rozum stát již jen z toho, že je někdo schopen takový výkon podat bez ohledu na rychlost. Drtivá většina lidí totiž nedokáže sníst ani jednu celou papričku odrůdy Carolina Reaper, ale „plechový muž“ z Kanady si jich na jedno posezení dopřál rovnou 135.

Caroliny jsou v současnosti oficiálně nejpálivější papričky na světě a podle webu Pepperhead jejich ohnivost dosahuje hodnoty 2,2 milionu SHU (Scoville heat units - Scovilleho jednotky pálivosti, udávají množství kapsaicinu, který způsobuje pálivost). Toto číslo je pro bližší představu samo o sobě značně abstraktní, ale pro srovnání například klasické papričky jalapeňos se vyznačují pálivostí v rozmezí 8-10 tisíc SHU.

Z tohoto porovnání tak Carolina Reaper vychází již jako téměř smrtící vítěz, ale Mick Jack jich přesto do sebe dokázal vpravit rovných padesát v čase šest minut a 49,2 sekundy, čímž stanovil nový světový rekord. A když už tedy byly na místě dostatečné zásoby papriček, dal si jich ještě 85. Celkový počet 135 reaperů však stačil pouze na historicky druhé místo.

Ocelový Kanaďan uvedl, že značnou rezistenci k pálivým jídlům si budoval dvacet let, ale s carolinami má vcelku značné problémy i dnes. „Počáteční šok z pálivosti je velký. Druhý kousek je lepší, ale pak se to s každou papričkou začíná zase zhoršovat,“ popisuje své pocity při pojídání ne zrovna běžné pochoutky.

A kdovíjak skvěle se asi necítí ani onen příslovečný druhý den. „Mívám z toho silné křeče a pocity, jako by mi někdo mačkal střeva a kroutil s nimi,“ přibližuje Mick Jack, jaká utrpení mu jeho záliba přináší.

Nové Mexiko chce uzákonit oficiální státní aroma

Koktejl

Výběr článků

Načítám