Hlavní obsah

Kalifornskou pláž obsadily uprostřed letní sezony stovky lachtanů

Stovky lachtanů obsadily tento měsíc asi 200 metrů dlouhou pláž San Carlos v kalifornském Monterey. Přestože je letní turistická sezona v plném proudu, radnice zmíněný úsek pobřeží pro veřejnost uzavřela s tím, že tito mořští savci jsou chráněni zákonem.

Místo lidí obsadily pláž v kalifornském Monterey stovky lachtanůVideo: Reuters

Článek

Městští úředníci obehnali přístupy k písčité pláži páskami, lidé přesto na pobřeží přicházejí, aby si nevšední podívanou užili. Milovníci zvířat si lachtany fotí, jak odpočívají nebo si hrají na písku či ve vodě.

„Chceme, aby návštěvníci pobřeží byli v bezpečí. Užijte si lachtany, ale pozorujte je ze vzdálenosti aspoň 50 metrů. Pamatujte na to, že my lidé sdílíme tento prostor s jinými druhy,“ uvedli představitelé města ve výzvě.

V minulosti se lachtaní kolonie na některých kalifornských plážích už objevily, ale ještě se jich tolik najednou neukázalo v Monterey. Mořská bioložka Lisa Uttalová podle televize NBC News řekla, že není jasné, proč si tentokrát vybrali pláž San Carlos namísto své obvyklé skalnaté rezervace kousek odtud.

Je možné, že je přitáhla rozmanitá potravní nabídka místního ekosystému, dodala Uttalová s tím, že prakticky všichni lachtani na San Carlos jsou samci.

„Migrují sem z oblasti souostroví Channel Islands. Hledají potravu a jsou neuvěřitelně mobilní,“ řekla dále bioložka v narážce na tichomořské ostrovy západně od Los Angeles. Předpokládá, že ploutvonožci na pláži zůstanou tři až čtyři týdny.

Marge Brigadierová, která se jako dobrovolnice účastní místního programu na ochranu zvířat, připomněla, že lachtani jsou chráněni americkým zákonem o mořských savcích z roku 1972. Ten lidem zakazuje jakkoli měnit chování lachtanů.

„Lidé se musí zamyslet nad tím, jak by se cítili, kdyby odpočívali v posteli, a najednou by přišlo něco velkého a vyhánělo by je to z domu,“ řekla Brigadierová.

Rozdivočelí lachtani v Kalifornii vyhnali lidi z pláže. Zachytila to kamera

Stalo se

Výběr článků

Načítám