Hlavní obsah

Kakadu vletěl do supermarketu a nenašel cestu ven. Strávil tam skoro měsíc

Papoušek, který se zatoulal do supermarketu v Sydney, tam strávil skoro čtyři týdny, než se ho ochráncům přírody podařilo odchytit. Mezitím se u něj velký strach z lidí, a tak jej ochranáři museli nalákat na klidnou samičku.

Foto: BayuCondrowibowo / DPphoto, Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Když do supermarketu v australském městě Campbelltown v těsné blízkosti Sydney vletěl zhruba před měsícem kakadu žlutočečelatý, asi se nejednalo o kdovíjak zásadní událost. Tito ptáci v dané oblasti běžně žijí a otevřená vrata, kterými se do prodejny zaváží zboží, poskytují dostatek prostoru, jak se dostat dovnitř.

Jenže papoušek, jenž mezitím dostal jméno Mickey, pak již nedokázal najít cestu ven. Uvnitř supermarketu tak strávil skoro čtyři týdny, než se jej lidem z odboru pro divokou přírodu a pracovníkům záchranné stanice Feathered Friends podařilo zachránit, informoval deník The Guardian.

Odchytit Mickeyho se předtím již snažil leckdo, ale neúspěšně, přičemž při těchto pokusech papoušek získal značnou nedůvěru vůči lidem. Ostatně po nějakém čase by pravděpodobně cestu ven našel, ale problém byl v tom, že pokud byly tyto východy otevřené, chodili jimi zároveň i zákazníci, kterých se Mickey bál.

Fyzicky se zatoulaný kakadu celou dobu zdál v pořádku, ale byl ve velkém stresu, k čemuž vedle lidí přispívala také skutečnost, že v supermarketu nikdy nebyla tma. Jako vcelku naivní se ukázaly také pokusy rozmístit návnady, protože v prodejně bylo neustále dost potravy.

Nakonec zabrala lest s dalším papouškem, samičkou Old Lady Doris, která dokázala získat Mickeyho pozornost, ten si k ní přisedl a za nějakou dobu se uklidnil. I když napoprvé to také nevyšlo, protože někdo mezitím otevřel bezpečnostní dveře, což Mickeyho zase vylekalo.

Během Mickeyho pobytu v supermarketu se dokonce začaly objevovat zvěsti, že bude muset být odstřelen, ale nic takového nikdy nebylo v plánu a po odchytu se ihned začalo pracovat na jeho opětovném návratu do volné přírody.

Hasiči z Týna nad Vltavou chytali papouška. Museli ho zkropit vysokotlakým proudem

Koktejl

Výběr článků

Načítám