Článek
Kolem roku 2010 se tento trend objevil kvůli obavám z možných nehod, za něž by zodpovídal provozovatel restaurace.
Ale dnes už jsou v Jižní Koreji takových podniků stovky. Fenomén je součástí širšího trendu stigmatizace různých skupin obyvatel, napsal deník Le Monde.
„Na začátku jsme tu měli sedačky pro miminka, ale bylo s nimi moc problémů. Ta nejmenší křičela, házela jídlo kolem sebe, odmítala jíst. Jejich chování mohlo ostatním vadit. Ale ceny u nás jsou poměrně vysoké, a klienti tedy očekávají služby na úrovni,“ řekl zástupce stylové sushi restaurace v centru Soulu Ijo Ijo.
Také jeho podnik má na jídelníčku, stejně jako stovky dalších, nápis „no kids zone“. Výzkumný ústav v Čedžu eviduje 542 restaurací a kaváren, které zakazují vstup dětem. Takové podniky cíleně označují i uživatelé map Google, po celé Koreji jich je 459.
Korejci vyvinuli rýži s buňkami hovězího masa. Má to být nová superpotravina
Zákazy pro děti nejsou v Jižní Koreji jediným omezením proti konkrétní skupině obyvatel. Socioložka na univerzitě Čchung Ang v Soulu Min-a I v tom spatřuje „stoupající tendenci vylučovat jisté skupiny a rostoucí neochotu pochopit jiné lidi“.
Trend zákazu vstupu dětí začal nabývat na síle po verdiktu soudu v Pusanu z roku 2013, který jisté restauraci nařídil vyplatit odškodné 41 milionů wonů (při aktuálním kurzu 720 tisíc korun).
To dostala rodina desetiletého chlapce, který běžel restaurací do herny, vrazil do číšníka nesoucího vroucí vodu a opařil se.
Mezi lety 2018 a 2023 Jihokorejská spotřebitelská agentura eviduje 2943 případů spojených s bezpečností dětí při pohybu v hotelech nebo restauracích. Ve všech případech byli provozovatelé potrestáni.
Zákazy také pro studenty či seniory
V prosinci jihokorejské ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo průzkum o motivaci restaurací pro zákaz vstupu dětí.
Nejčastější odpovědí, v 68 procentech případů, byly právě obavy z možného postihu. Jako méně závažné důvody zmínili restauratéři nutnost zařadit na menu dětská jídla, nedostatek místa nebo obavy o pohodlí ostatních zákazníků.
Konzervativní jihokorejský deník JoongAng Daily postoj restaurací kritizuje, má ho za diskriminující a překračující svobodu majitele podniku.
Loňský průzkum společnosti Embrain však ukazuje, že většina Jihokorejců se zákazem problém nemá. Za přijatelný ho považuje 62 procent dotazovaných, mezi sezdanými páry s dětmi pro něj má pochopení 53,6 procenta účastníků průzkumu.
Proti zákazům dětí v restauracích se některé turistické oblasti snaží bojovat finančními pobídkami, ale ty nejsou ve srovnání s útratami dospělých zákazníků dostatečné.
Zákazu se v různých jihokorejských podnicích dočkaly i další skupiny. Kavárna v Pusanu odmítá studenty, protože jedna skupinka podle majitele „kouřila, plivala na zem a chovala se neuctivě“.
Mnohé kavárny zakazují vstup youtuberům, protože podle nich bez dovolení natáčejí a odmítají platit za svou útratu s argumentem, že restauraci udělají reklamu. Kavárna v Soulu zase odmítá zákazníky starší 60 let po neuctivém chování vůči provozovatelce.