Článek
Němec přiznal, že při pětiminutovém pojídání uvařených šneků zažil dvě menší krize. „Bylo to kvůli tomu, že jsem seděl a v jícnu se maso posunovalo pomalu,“ uvedl Němec. Spořádanou hromádku uvařených šneků zařadil mezi své extrémní kousky.
„Byl to ale chutný extrém. Asi největší hnus, co jsem kdy pojídal, byli kvašení sledi Surströmming. Celou plechovku jsem dokázal sníst za jednu minutu a 20 sekund, což je nejrychlejší čas na světě. Je to zapsáno v české knize rekordů,“ podotkl.
Zálibu v soutěžním pojídání různých potravin v sobě Němec našel před zhruba 30 lety, když se na Trnkobraní ve Vizovicích zúčastnil klání v pojídání knedlíků. „Vyhrál jsem a od té doby jezdím na soutěže. Například teď se chystám do zahraničí na soutěž v pojídání hotdogů, na kterou se sjedou jedlíci z celého světa. Uvidíme, jak to dopadne,“ uvedl Němec.
Jedlík se pustil do kalorické výzvy restaurace. Odměny se nedočkal, protože nesnáší salát
Schopnost darovaná od přírody
Schopnost pozřít v krátkém čase velké množství potravy musí mít jedlík podle Němce darovanou od přírody. „Samozřejmě lze to i různými způsoby natrénovat, například pomocí pití určitého množství vody, ale to už je nebezpečné,“ upozornil Němec, který svou sportovně laděnou postavou jedlíka vůbec nepřipomíná.
„Zatím se mi daří 99 procent závodů vyhrávat. Jezdí na ně často kluci, kteří jsou dvakrát větší než já, a každý tipuje za vítěze je. O tom to ale není,“ podotkl.
V soukromí se Němec stravuje střídmě. „Konzumuji spíš dietnější jídla, a přes týden dokonce jím hodně i vegetariánské pokrmy, které mi chutnají. Prasečinky přijdou na řadu o víkendu na soutěžích. Těším se ně celý týden a výkon je lepší, než kdybych se nějak připravoval. Pomáhá mi také, když si před soutěží zajdu na chvíli zaběhat,“ řekl Němec.
Pro soutěžící jedlíky je podle Němce nejhorší zima. „Nedávno jsme venku pojídali ledvinky. Za pět minut jsem jich snědl 1,5 kilogramu, v mrazu je ale člověk stažený a není to dobré,“ uvedl Němec, který má za sebou i vítězství v pojídání kuřecích pařátů či pití dvoulitrového pštrosího vejce.
„Vypil jsem ho za 15 sekund. Vypil jsem také 200 syrových křepelčích vajec. Snažím se vymýšlet takové extrémnější věci,“ dodal Němec, jehož volba tentokrát padla na šneky –a majitelé farmy v Nahošovicích mu vyšli vstříc.