Hlavní obsah

Japonské letiště zrušilo desítky spojů kvůli ztraceným nůžkám v prodejně odletové haly

Letiště Šin-Čitose na japonském ostrově Hokkaidó z bezpečnostních důvodů zrušilo o víkendu 36 letů a dalších 201 spojů zpozdilo poté, co se v obchodě poblíž nástupních bran ztratily nůžky. Šlo zřejmě jen o nepořádek v prodejně, protože o den později její pracovníci nůžky našli. Chod letiště byl ale silně narušen.

Foto: Profimedia.cz

Lidé se tísní v odletové hale letiště Šin-Čitose poté, co se v tamní prodejně ztratily nůžky.

Článek

Nůžky se podle serveru BBC ztratily v sobotu, což vyvolalo sérii preventivních a kontrolních opatření. V odletové hale se tlačily davy cestujících, u jednotlivých stupňů odbavování se tvořily fronty a pasažéři museli znova na bezpečnostní kontroly.

Přestože se v sobotu nepodařilo nůžky nalézt, letiště pozvolna ještě týž den obnovilo provoz. Nůžky pak v neděli objevil jeden pracovník prodejny ve skladové místnosti. Vedení letiště to ale oznámilo až v pondělí, když mělo jistotu, že šlo o stejné nůžky jako ty, které byly nahlášeny jako ztracené.

Zrušení či opoždění letů se dotklo tisíců cestujících. „Nemyslím si, že máme jinou možnost než čekat. Ale doufám, že si na to dají větší pozor,“ řekl zklamaně jeden z nich.

„Je toho tolik, co musím v těchto dnech vyřídit. Nikdy to neskončí. Dokud se nedostanu domů, nebudu se cítit bezpečně,“ řekl další pasažér.

Na sociálních sítích nicméně lidé reakci letištního personálu oceňovali. „Tento incident ukázal, že japonská letecká doprava je bezpečná a její pravidla jsou důkladná,“ napsal jeden uživatel. „Znovu jsem si uvědomil, že letiště Šin-Čitose je bezpečné,“ přidal se další.

Vedení letiště vyjádřilo politování nad tím, že zmíněná opatření musela být přijata jen proto, že se projevily nedostatky v systému skladování jedné prodejny. „Šlo ale současně o incident, který mohl být spojen s únosem letadla nebo terorismem,“ uvedli dále provozovatelé letiště v prohlášení.

Letiště Šin-Čitose patří v Japonsku k nejvytíženějším. Obsluhuje frekventovanou vnitrostátní trasu mezi Sapporem a Tokiem. V roce 2022 odbavilo více než 15 milionů cestujících.

Pasažér dvakrát během dvou dní pronikl na mnichovském letišti do letadla bez palubního lístku. Podruhé i odletěl

Koktejl
Související témata:

Výběr článků

Načítám