Článek
Vysoký obsah soli v omáčce reaguje s ionty v buňkách chapadel chobotnice, čímž v nich vytvoří změny napětí a ta se tak začnou hýbat, čímž chobotnice vypadá jako živá.
Příprava pokrmu v podání japonských kuchařů je následující: kuchař nejprve chobotnici odřízne hlavu a poté naservíruje celé tělo s netknutými chapadly na misku sushi rýže. Na chobotnici si zákazník poté sám nalije ochucenou sójovou omáčku. Ta způsobí, že se na krátký moment buněčné membrány znovu zaktivují a chobotnice jakoby ožije.
Po chvíli kuchař tělo chobotnice odnese a připraví jej jako přílohu k nějakému z pokrmů. Toto jídlo vyjde zhruba na 2000 jenů, tedy asi 420 korun. Slaví tak velký úspěch, že si jej restaurace již nechala patentovat. I tak jej však prý další restaurace už napodobují pod jinými názvy.