Článek
Tragická událost se odehrála v rámci akce, na níž byly propagovány místní farmářské výrobky včetně rýže Oumimai, což je specialita prefektury Šiga. Účastníci měli tři minuty na to, aby do sebe nasoukali pět kusů onigiri. Jedná se o vařenou rýži zformovanou do tvaru koule a zabalenou do listu z mořské řasy.
Muž zkolaboval poté, co si vložil do úst poslední rýžovou kouli. Na místě se mu snažili pomoct lékař a zdravotní sestra, kteří soutěži přihlíželi. Poté ho do nemocnice odvezla přivolaná sanitka, uvedl zpravodajský web Japan Times.
Japonce se ale zachránit nepodařilo. Už znovu nenabyl vědomí a po třech dnech zemřel.
K incidentu došlo už 13. listopadu, média však o případu informovala až tuto středu.
Soutěže jedlíků jsou v Japonsku velmi populární a ze země vycházejícího slunce pochází i známý profesionální jedlík Takeru Kobajaši, který se proslavil vítězstvím v newyorské soutěži v pojídání hotdogů.