Článek
Jídlo vaří v indické restauraci Bindi v Granthamu v hrabství Lincolnshire. Kuchař musí mít při jeho přípravě nasazené ochranné brýle a masku, jinak by si ublížil. Každý, kdo se jídlo odváží sníst, musí navíc podepsat dohodu, která restauraci zbavuje odpovědnosti v případě vzniklých zdravotních problémů.
Pálivost jídla je neuvěřitelných šest miliónů SHU (Scoville Heat Unit) na Scovilleho stupnici pálivosti. Pro srovnání, nejpálivější vodka na světě, kterou Novinky testovaly loni v říjnu, má pálivost 250 000 SHU. [celá zpráva]
Ian Rothwell, 55letý radiolog z malé vesnice Sudbrooke, se o pokrmu doslechl od přítele své dcery. Jeho kamarádi pálivé kari nedokázali sníst, což přimělo Rothwella, aby vyzkoušel své schopnosti. Pálivé jídlo má totiž ve velké oblibě.
Do jídla se pustil sebevědomě, ovšem zhruba v polovině přišla krize. Britský lékař si chtěl odpočinout a šel se projít na čerstvý vzduch. Zpět ho ale musela přivést jeho žena, trpěl totiž halucinacemi. I přesto ale pokrm celkem po více než hodině snědl.
„Pálivá jídla mám rád, ale tohle bylo mimo všechna měřítka. Postupem času to bylo horší a horší a bojoval jsem s tím, abych neskončil, ale byl jsem odhodlán dotáhnout to do konce,“ řekl rekordman.
Stal se tak prvním člověkem, který speciální pokrm snědl. „Měli jsme tu už přes 300 pokusů, ale nikdo jiný neuspěl. Většina skončila už po pouhých sedmi soustech. Lidé se nám tu potili, plakali, třásli se i zvraceli. Jednou jsme dokonce museli volat záchranku,“ dodal Mohamed Karim, vedoucí restaurace Bindi.