Hlavní obsah

Jako Aladin. Francouz se vrhá ze skal na koberci

Freddy Montigny si splnil dětský sen a naučil se létat na koberci. Pravda, není to jako v pohádce o Aladinovi, ale zážitek to musí být pravděpodobně přinejmenším stejný.

Živoucí Aladin se vrhl ze skalního útesu na létajícím koberciVideo: AP

Článek

Podle svých slov začal jít čtyřiačtyřicetiletý Freddy Montigny za svým cílem zalétat si na koberci již zhruba před dvaceti lety. Zdokonaloval se v paraglidingu, parašutismu a také létal na rogalu. Poznatky ze všech těchto tří disciplín pak využil k tomu, aby si konečně zalétal i na koberci.

Let samozřejmě má dost daleko k ladnému pohybu Aladinova koberce a ze všeho nejvíce připomíná klouzání ve speciálních oblecích, takzvaných wingsuitech. Navíc se koberec samozřejmě neumí vznést, a je tedy potřeba s ním vystoupit na vhodný a dostatečně vysoký kopec.

Video zachycuje Freddyho zatím nejodvážnější kousek, kdy se spustil z 2492 metrů vysoké alpské hory Croix des Têtes a na koberci doklouzal přibližně do nadmořské výšky 1600 metrů, kde otevřel padák, uvedla agentura Reuters.

Sám však zdůrazňuje, že jeho seskoky na koberci nejsou nijak nebezpečné, jednak má totiž předchozí zkušenosti s různými druhy pohybu vzduchem ve velkých výškách a jednak má vždy v záloze právě padák. „Když se něco pokazí, tak prostě koberec pustím a otevřu padák,“ popisuje s tím, že vzhledem k výškám, ze kterých skáče, má v případě potíží vždy dost času.

A sám si také uvědomuje, že jeho nápad původní myšlence příliš neodpovídá: „Sice nemůžete regulovat rychlost ani se takto někam dopravovat, ale i tak je to úžasný způsob, jak se vzepřít realitě,“ pochvaluje si Freddy Montigny.

Blázni ve wingsuitech proletěli kolem Mont Blancu a stanovili nový rekord

Koktejl
Související témata:

Výběr článků

Načítám