Článek
„Co jsem měl dělat?“ vysvětloval svůj počin Mario Parlato, který už před delší dobou začal hledat pomocníky. Jeho snaha ale vyšla naprázdno, informoval server Corriere Adriatico.
Personální mezery v restauraci s panoramatickou vyhlídkou na Neapolský záliv proto nezaplní svižní číšníci a číšnice, ale dva roboti. Investice vyšla na 36 tisíc eur (910 tisíc Kč).
Sorrento, ristoratore non trova camerieri e "assume" due robot: «Eppure offriamo contratti da 1500 euro al mese» https://t.co/N7dXOdEtRG pic.twitter.com/WZzS4qxXze
— Corriere della Sera (@Corriere) April 16, 2024
„Nabízíme číšníkům řádnou pracovní smlouvu na osm měsíců ročně, ale nemůžeme žádné sehnat. Většina mladých lidí, kteří přijdou na pohovory, chce volné víkendy. Práce v gastronomii je vlastně nezajímá,“ stěžuje si pan Mario.
Připouští, že roboti nikdy plně nenahradí číšníky z masa a kostí. „Umí doprovodit zákazníky ke stolu, přinést jim jídlo i pití a popřát jim dobrou chuť. Ale laskavost a sympatie lidí, kteří tuto práci dělají s vášní, jsou nenahraditelné,“ dodal restauratér.
Podle asociace Assoturismo Confesercenti chybí v italském turistickém průmyslu nejméně 50 tisíc lidí. Nejsvízelnější je prý situace v přímořských letoviscích na severním Jadranu.