Hlavní obsah

Italský plavčík zachránil 70letou ženu před utonutím. Dostal tučnou pokutu, protože incident řádně nehlásil

Pohotový plavčík v severní Itálii zachránil 70letou turistku před utonutím. Pocit dobře vykonané práce mu však zhořkl, když dostal pokutu 1032 eur (téměř 26 tisíc Kč) za to, že o incidentu ihned neinformoval přístavní správu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Příběh se odehrál tento měsíc na poloostrově Cavallino, který odděluje benátskou lagunu od Jaderského moře. Čtyřiačtyřicetiletý Saverio Amato během své služby na pláži zpozoroval, jak jedna žena bojuje ve vlnách o život.

Nezaváhal a okamžitě skočil do vody, aby turistku bezpečně vytáhl na břeh. Zavolal také rychlou zdravotnickou pomoc a se svými záchranářskými kolegy pomáhal, aby se žena vzpamatovala z prožitého šoku, než ji vrtulník přepravil do nemocnice.

„Zachraňovali jsme člověka. Nemohli jsme si dovolit ztrácet drahocenné minuty a vteřiny. Situace byla kritická, protože žena byla v bezvědomí a vypila hodně vody. Se zdravotnickým personálem jsme ji stabilizovali,“ řekl Amato deníku Corriere della Sera.

„Kdyby taková situace nastala znova, udělal bych totéž, co jsem udělal už tisíckrát,“ dodal plavčík, který loni obdržel pochvalný dopis za záchranu jiného člověka na benátské pláži.

„Morální facka“

Amato řekl, že samozřejmě chtěl volat na přístavní správu, ale někdo jej předběhl. „Řekli mi, že jsem je měl kontaktovat ihned poté, co jsem zavolal na tísňovou linku. Snažil jsem se jim vysvětlit své důvody, ale nakonec mi dali pokutu,“ řekl dále plavčík s tím, že sice „chápe legislativu, ale lidský život je na prvním místě“.

Podle listu Südtirol News je jádrem sporu otázka, kde končí odpovědnost plavčíků a kde začíná odpovědnost přístavní stráže. V konkrétním případě Amata zůstává nejasné, zda má být incident oficiálně klasifikován jako záchranná operace na moři, nebo na pláži, dodal deník.

Udělenou pokutu považuje plavčík za „morální facku“. „Není to ani tak ekonomický problém, i když je pravdou, že ta suma představuje dvě třetiny mého platu,“ postěžoval si Amato, jenž se proti sankci odvolal.

Poděkování se mu ale také dostalo - od manažera kempinku a zejména od dcery zachráněné ženy. „Byla viditelně pohnutá a nabídla se, že pokutu zaplatí za mě. Já i moji kolegové jsme jí ale řekli, že to nepřichází v úvahu. Je to otázka principu,“ trval na svém plavčík.

Při záchraně tonoucích dětí se u španělské pláže utopila dvojice turistů

Evropa

Výběr článků

Načítám