Článek
"Pizza, jeden z mála symbolů Neapole, které se drží... je zasažena velmi konkrétním podezřením, že je v mnoha neapolských podnicích připravována na dřevě z rakví," informoval deník Il Giornale v pondělí
Podle deníku vyšetřovatelé provádí kontroly stovek podniků, zejména menších pizzerií a pekáren. Tamější hřbitov je oblíbeným cílem zlodějů - jen v loňském roce odtamtud odcizili zhruba pět tisíc květináčů.
"Nějaký gang mohl založit trh s dřevěnými rakvemi, které se pak prodávají otrlým majitelům pizzerií a pekáren, kteří se snaží ušetřit peníze na dřevě," stojí v italském deníku.
Neapolská pizza vyžaduje dubové dřevo
Podle tradice musí být neapolská pizza, o které pochází první zmínky z let 1715 až 1725, připravována v kamenné peci na ohni z dubového dřeva. To je však v dnešní době relativně drahé, a tak je možné, že opravdu mnoho výrobců pizzy využilo šance sehnat dřevo levněji.
V Itálii se nachází zhruba 25 tisíc pizzerií, které zaměstnávají celkově okolo 150 tisíc osob.