Hlavní obsah

Injekcí proti nezaměstnanosti. Britský ministr chce obézním lidem bez práce poskytnout léky na hubnutí

Británie by mohla obézním nezaměstnaným poskytovat nejmodernější léky na hubnutí, uvedl britský ministr zdravotnictví Wes Streeting. Kúra by podle něj lidem pomohla s návratem na pracovní trh a ušetřila státu výdaje na léčbu následků obezity.

Foto: Ian Davidson / Alamy, Profimedia.cz

Britský ministr zdravotnictví Wes Streeting

Článek

Hubnoucí přípravky poslední generace, jako jsou Ozempic nebo Mounjaro, by podle britského ministra zdravotnictví Wese Streetinga pacientům pomohly nejen po stránce obezity a hledání práce, ale ulevilo by to i přetíženému britskému zdravotnímu systému NHS. Streeting zdůraznil zejména dlouhodobý prospěch celé operace.

Léčba nemocí spojených s obezitou stojí Velkou Británii 11 miliard liber ročně (332,5 miliardy korun), což je podle ministra více, než kolik se vynakládá na řešení zdravotních následků způsobených kouřením. Obezita podle Streetinga doslova „brzdí britskou ekonomiku“.

Obézní lidé také v průměru čerpají o čtyři dny nemocenské více než ostatní, uvedl ministr v textu na webu The Telegraph. Streeting však zároveň upozornil, že lidé nemohou věčně spoléhat na péči státu, musí jíst zdravěji, cvičit a starat se o své zdraví.

Norská ministryně před publikem ukázala prsa, premiér to ocenil

Koktejl

Přípravek Ozempic je již v Británii dostupný pro léčbu obezity za určitých podmínek. Podává se injekcí a lidé se poté cítí sytější a méně hladoví, píše BBC.

Ministrovo oznámení přišlo jen den po investičním summitu pořádaném britským premiérem Keirem Starmerem. Na něm největší farmaceutická firma na světě Lilly oznámila investice 279 milionů liber (8,4 miliardy korun). Plány představené na summitu mají zahrnovat reálné testy vlivu hubnoucích injekcí na nezaměstnanost, uvedl deník The Daily Telegraph.

„Reformy, které tato vláda zavede, umožní NHS mnohem těsnější spolupráci s vědeckými obory, vývoj nových, účinnějších léčebných postupů a zlepší postavení pacientů NHS,“ uvedl Streeting.

Britskou náměstkyni pro prevenci zločinu okradli na policejní konferenci

Koktejl

Výběr článků

Načítám