Hlavní obsah

Influencer boží. Papež František schválil svatořečení patnáctiletého studenta

Carlo Acutis zemřel mladý, ale po celý svůj krátký život se velmi aktivně angažoval v katolické církvi. Papež František mu nyní připsal již druhý zázrak, takže splňuje všechny podmínky pro svatořečení. Datum kanonizace zatím oznámeno nebylo.

Foto: Profimedia.cz

Carlo Acutis

Článek

Carlo Acutis se narodil v Londýně, ale prakticky celý život strávil v Itálii. Zemřel v roce 2006 v Monze ve věku patnácti let v důsledku potíží způsobených leukemií. Prakticky do poslední chvíle se však aktivně věnoval duchovním záležitostem. Jeho tělo bylo po smrti převezeno do Assisi, kde je vystaveno společně s dalšími relikviemi spojenými s jeho životem a činností.

Za života mimo jiné vytvořil a spravoval internetové stránky své školy a farnosti a vedle toho založil také web, kde se snažil zdokumentovat všechny nahlášené eucharistické zázraky. Tento projekt byl spuštěn jen několik dnů před jeho smrtí a od té doby byl také přeložen do několika dalších jazyků, informoval server BBC. Za své aktivity pak získal také označení Influencer boží.

Média také zdůrazňují, že se Carlo Acutis stane prvním svatořečeným mileniálem, tedy člověkem narozeným v období od počátku osmdesátých do konce devadesátých let minulého století. Datum kanonizace však Vatikán zatím neoznámil.

V roce 2020 byl pobožný mladík blahořečen po přiznání prvního zázraku, kterým je uzdravení brazilského dítěte z vrozeného onemocnění slinivky. Druhý zázrak mu papež František I. přisoudil nyní, přičemž jde o uzdravení studenta univerzity ve Florencii, u nějž po úrazu hlavy došlo ke krvácení do mozku. Jak přesně se na uzdravení měl Acutis podílet, není jasné.

BBC dále uvedlo, že Carlův odkaz žije nejen v Itálii, ale také například ve Velké Británii. V římskokatolické svatyni Carfin Grotto ve skotském Motherwellu se tak nachází jeho socha a v roce 2020 birminghamský arcibiskup založil dokonce farnost blahoslaveného Carla Acutise, do níž spadají kostely ve Wolverhamptonu a Wombourne.

Vatikán zpřísnil pravidla pro potvrzování nadpřirozených jevů

Koktejl

Výběr článků

Načítám