Hlavní obsah

Indičtí podvodníci si otevřeli falešnou bankovní pobočku

Když se v malé indické vesnici zničehonic objevila pobočka State Bank of India, vzbudilo to jistý údiv, ale v první chvíli téměř nic nenasvědčovalo tomu, že by se mělo jednat o podvod. Přišlo se na něj až díky všímavému místnímu muži.

Foto: flab lstr / Alamy, Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Plán provozovat falešnou bankovní pobočku vzali indičtí podvodníci velmi zodpovědně. Ve vesnici Čhapora ve státě Čhattísgarh otevřeli autenticky vypadající provozovnu s novým nábytkem a funkčními bankovními přepážkami. Než však začali pořádně úřadovat, zhatil jim plány všímavý místní občan. Falešná banka tak fungovala pouze deset dnů, a to ještě jen v omezeném provozu, informoval web NDTV.

Úplně s prázdnou však podvodníci neodešli. Pro svou pobočku totiž hledali nové zaměstnance, kteří však za získání této práce museli zaplatit nemalé peníze, přibližně v rozmezí od 200 do 600 tisíc indických rupií (56 až 168 tisíc korun). Výměnou za to měli získat zaměstnání s platem 25 až 30 tisíc rupií (7 až 8,5 tisíce korun). Všechno, včetně zfalšovaných dokumentů na hlavičkovém papíře nebo razítek, vypadalo věrohodně.

Prakticky všichni nově přijatí zaměstnanci si na zaplacení „vstupního poplatku“ museli půjčit od rodiny či přátel, ale vidina práce v největší indické bance jim za to stála. První náznaky podezření se však objevily v okamžiku, kdy do banky začali chodit místní lidé a třeba si tam chtěli otevřít účet. Bylo jim řečeno, že pobočka ještě není v plném provozu a že se čeká na instalaci nového serveru.

Indická policie se chystala zničit zabavený alkohol, místní opilci ho začali krást

Koktejl

Otevření nové banky se navíc od začátku nelíbilo místnímu občanovi Adžaji Kumarovi Argwalovi, jenž si chtěl malou pobočku State Bank of India v Čhapoře otevřít již dříve. Proto jej velmi zaskočilo, když se tam pod vedením někoho jiného jedna taková objevila prakticky ze dne na den.

Když vešel dovnitř, zjistil, že personál neumí uspokojivě odpovědět téměř na nic, a nikde nebyl k nalezení ani kód, kterým bývají všechny ostatní pobočky vždy označeny. Obrátil se proto na vedoucího pobočky v nedaleké Dabře a po jeho zjištěních pak záležitost nahlásili na policii.

Ta zasáhla ještě včas, protože pokud by falešná pobočka skutečně najela na plný provoz, obyvatelé Čhapory by přišli o nemalé peníze. V nezáviděníhodné pozici tak nakonec zůstali „jen“ lidé, kteří se do falešné pobočky nechali přijmout. Stálo je to všechny úspory a navíc si museli ještě půjčit nebo třeba rozprodat šperky, aby teď zůstali zase bez práce, takže dluhy nemají z čeho platit.

Ze 60 omládnete na 25, tvrdili indičtí podvodníci o „přístroji z Izraele“. Přišli si na 98 milionů

Koktejl

Výběr článků

Načítám