Článek
V košících teď nejčastěji končí ryzce smrkové, václavky, ale i křemenáče a smrkové hřiby. Houbařské žně letos začaly brzy, ale také o to rychleji skončily.
„První hřiby se začaly objevovat už počátkem května, v polovině července ale přišel zlom a od srpna je to špatné,“ připomněl Kučera. Komu stačí, že se na houby alespoň podívá, může vyrazit do Plzně na celostátní výstavu, která se koná tento víkend v budově Povodí Vltavy na centrálním nábřeží.
„Přes nepříliš dobré podmínky se nám podařilo vystavit na tři sta druhů hub z celé republiky a to je více než jsme předpokládali,“ poznamenal Kučera.
Kdo by čekal hřibové království, bude nejspíš zklamán, zkušenější houbaře ale potěší skutečné unikáty. Třeba za syrova jedlý rosolovec červený z šumavských strání, ryzec libovonný s kokosovým aroma, další ryzec, tentokráte hnědý, který pro změnu voní po maggi, či asi nejvzácnější kousek - kukmák bělovlnný.