Článek
Na etiketu nechal grafikem přikreslit ještě obří mouchu, aby bylo jasné, že sedí na hromádce pořádných výkalů. Pod Le vin de merde je ještě dodatek „Le pire… cache le meilleur“ znamenající v překladu: „Ten nejhorší… skrývá to nejlepší.“
Jenže v lahvi se skutečně ukrývá lahodný nápoj. Jean-Marc ho totiž piloval ve spolupráci se svým kamarádem, odborníkem na víno, a připravil z ručně trhaných odrůd červený syrah a černý grenache.
Nevěděli, jak víno prodat
Zatím je víno k dostání jen v deseti různých obchodech, ale u zákazníků je to hit, každý ho chce ochutnat. Takže od července letošního roku se ho prodalo už pět tisíc lahví. Jedna přijde na sedm eur. Víno je k dostání jako rosé nebo červené. Lahodný mok vyrábí vinařství Cave cooperative de Cignac – La Grappe Vermeille.
"Samozřejmě je to riskantní nápad. Ale pokud bychom na trhu neudělali nic, nikdo by nás neposlouchal nebo by nám nevěnoval pozornost. Měli jsme na výběr a rozhodli se pro dramatické gesto, Měli jsme dobrý výrobek, ale neuměli jsem ho prodat,“ vysvětloval vinař Walter Valgalier BBC s tím, že vína z oblasti Languedoc Roussillon už dávno nejsou podprůměrná.