Hlavní obsah

Francouzská obec se rozhodla vyřešit problém s bezohlednými řidiči svérázným způsobem

Na první pohled to vypadá jako pouliční umění. Změť bílých čar u křižovatky ve francouzské vesnici Baune má ovšem praktický důvod. Má přimět řidiče, kteří nedodržují stanovenou rychlost, k tomu, aby zpomalili. Podle některých místních ale může mít vylepšení zcela opačný efekt.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Čáry na silnici vznikly minulý měsíc po diskuzi mezi úřady a místními, kdy se obě strany víceméně shodly na tom, že řidiči na křižovatce nedodržují rychlostní limit 30 km/h. Starostka obce Audrey Revereaultová doufá, že změť čar bude fungovat jako jakýsi vizuální magnet, který motoristy donutí zpomalit – pro francouzský server The Connexion řekla, že se to zatím daří.

Jean-Charles Prono, který je starostou oblasti Loire-Authion, kam kromě dalších šesti obcí spadá i Baune, se nechal slyšet, že lidé řídí rychle a je složité je přinutit ke zpomalení. Cílem čar podle něj je, aby bylo těžší se na křižovatce zorientovat bez řádného rozhlédnutí.

Čáry nejsou pro tuto chvíli trvalým řešením, zatím jsou ve zkušebním provozu. Poté úřady vyhodnotí jejich účinnost, uvádí Daily Mail.

Jako mořská nemoc, tvrdí místní

Někteří místní tvrdí, že nejde o příliš šťastné řešení. Čáry sice zvyšují pozornost řidičů, ti jsou ale mnohdy zmatení z toho, kam mohou jet a zda nedošlo ke změně směru dopravy. „Osobně se mi na tom nejezdí dobře. Mám z toho pocit jako při mořské nemoci,“ uvedla Rachel Decauxová.

„Myslím, že to bude nebezpečnější než cokoli jiného,“ doplnil Popo Benoist.

Hejna létajících mravenců vyhnala v západní Francii turisty z pláží

Cestování

Výběr článků

Načítám