Hlavní obsah

Finské pekařství začalo nabízet chléb z cvrčků

Novinky, tcs

Mnoho pekařství experimentuje s recepty na pečení chleba. Většinou však do těsta přidávají například olivy, sušená rajčata či různé druhy semínek. Finské pekařství Fazer se ale rozhodlo pro poněkud jinou cestu. Místo pšeničné mouky používá hmyz, konkrétně cvrčky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Finské pekařství začalo nabízet chléb z cvrčkůVideo: Reuters

Článek

„Nadrtíme celé cvrčky na mouku, ze které klasicky vyrobíme těsto a upečeme lahodný chleba,“ prozrazuje formu využití cvrčků šéf pekárny Fazer Markus Hellström.

Každý bochník obsahuje zhruba sedmdesát cvrčků a vyjde asi o euro dráž než běžný chleba. Ten ve Finsku stojí průměrně 1 euro a 70 centů (zhruba 43 korun). Ten s cvrčky má ale zase díky hmyzu podstatně více proteinů.

Zatímco jinde ve světě je hmyz běžně na lidském jídelníčku, Finsko je jednou z jenom šesti evropských zemí, které povolují chov hmyzu na jídlo. Díky potřebě lidstva nalézt lépe udržitelné zdroje potravy však hmyz vypadá pro stále více lidí lákavěji a lákavěji.

Související témata:

Výběr článků

Načítám