Hlavní obsah

Filmové hvězdy v Benátkách chrání před agresivními racky sokoli

Hoteliéři na benátském ostrově Lido nasadili do boje proti všudypřítomným holubům a rackům cvičené sokoly, aby chránili své hosty před obtěžováním ze strany dotěrných opeřenců. Zejména rackové jsou natolik odrzlí, že podnikají nálety na venkovní restaurace či bary na terasách hotelů a dělají si ze stolů návštěvníků samoobsluhu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jedním z podnětů pro takové rozhodnutí je nynější filmový festival, který se na Lidu každoročně koná na přelomu srpna a září a jehož letošní ročník začal tento týden ve středu. V ostrovních hotelech jsou nyní ubytovány četné herecké hvězdy a další aktéři filmového byznysu, které si majitelé ubytovacích zařízení náležitě předcházejí.

„Do Benátek přijeli sokolníci se svými dravými ptáky, aby se z okouzlujících aperitivů filmového festivalu nestala replika hororového filmu Alfreda Hitchcocka Ptáci,“ poznamenal deník Corriere della Sera. Jedině tak prý rackové a holubi pochopí, že je lepší hledat potravu jinde a neobtěžovat filmové hvězdy.

„Necháváme sokoly létat hodinu před začátkem stravovací doby, aby vyslali rackům v okolí jasný signál. Neútočí na ně, jen je vyplaší,“ potvrdil sokolník Samuel Bozzato.

„Nejsou to obvyklí rackové, které známe z útesů. Tohle jsou rackové benátští, kteří se narodili na náměstí Svatého Marka, živí se průmyslovou potravou a žijí vedle člověka. Tato mutace, pokud ji tak můžeme nazvat, je stále agresivnější,“ dodal Bozzato.

Někteří hoteliéři popouštějí uzdu kreativitě i tím, že hostům zapůjčují stříkací pistole, aby mohli zahánět agresivní ptáky, kteří se prý nejraději vrhají na oplatky ze zmrzlinových pohárů nebo nakrájené pizzy.

Známy jsou i případy, kdy rackové dětem na ulici vytrhli zmrzlinové kornouty přímo z ruky. A nadšeni nejsou z racků ani prodejci ryb u mostu Rialto, kterým ptáci kradou rovnou z beden.

Nedávno nasadili dravce do boje proti obtížným ptákům také správci archeologického parku v Pompejích. Opatření cílí na holuby, jejichž žíravé a kyselé výkaly poškozují fresky i další historické poklady starověkého města u Neapole. Novými pomocníky se stali sokol Aria a káně Gianna.

Balet mezi nebem a zemí. Vykopávky v Pompejích střeží před holuby sokol a káně

Koktejl

Výběr článků

Načítám