Hlavní obsah

Fara na Třebíčsku půjde k zemi. Za páčky bouracího bagru se posadí místní kněz

Myslibořice

Stará fara v Myslibořicích na Třebíčsku půjde během několika týdnů k zemi. Zdejší farnost místo ní postaví sociální byty. Aby projekt zatížil církevní kasu co nejméně, bourání se zhostí farníci svépomocí. Za páčky bagru se posadí kněz, který si kvůli tomu pořídil strojní průkaz.

Foto: Jana Pechová, Právo

Zchátralé objekty fary a hospodářských budov by měly začít mizet během tří týdnů.

Článek

Tomáš Holcner, duchovní správce římskokatolické farnosti v Jaroměřicích nad Rokytnou, až doposud zařizoval hlavně opravy. Bourání tak bude premiéra.

„Jako církev musíme přemýšlet, co s objekty dál. Tento dům opustil poslední farář před třiceti lety, památka to není a stav je tristní. Dožité stavení bez izolací, s destrukcí podlah i špatným krovem nedává smysluplnou šanci na využití. Tak přichází na řadu jedno z životních mouder, že něco starého musí zmizet, aby vzniklo něco nového,“ míní kněz.

Dělání dobra není zadarmo

Nevyužitý areál fary nahradí v centru Myslibořic objekty se šesti sociálními byty. Na stavbu, která by měla být hotová v závěru příštího roku, získala farnost 95procentní dotaci. I tak se ale bude muset popasovat s doplatkem, spočítaným na půldruhého milionu korun. „Charita není zadarmo,“ připomněl farář, že i dělání dobra vyžaduje vstupy. A k provozu bytů v sociálním režimu farnost zavazují dotační podmínky na dvacet let.

Farář z Walesu slouží jen patnáctiminutové mše. Šetří tak čas věřících

Koktejl

Možnosti, jak celkovou cenu investice snížit, jsou velmi omezené. Ušetřit se v tomto případě dá na demolici, kterou je s výjimkou střechy možno provést brigádně. „Dneska ale na stavbách rukama nikdo nic moc neudělá,“ zdůvodnil duchovní, co ho přivedlo do kurzu strojníka.

S vypůjčeným bagrem by se práce měly stihnout podstatně rychleji, tendr na stavbu je koneckonců na spadnutí, protože začít by bylo potřeba ještě letos. Farníci mohou vlastním přičiněním ušetřit i vyšší statisíce korun.

Práce s bagrem je relax

„Jsem technický typ, mám k těmto věcem blízko,“ zmiňuje Tomáš Holcner svoje další aktivity: je také strojníkem u dobrovolných hasičů a aktivním motorkářem. Udělat si strojní průkaz ale podle něj nebyla „brnkačka“.

„Je nutné ukázat, že ten stroj umíte ovládat a taky že znáte všechny předpisy,“ říká. Jak ale dodává, pokud povolání zaměstnává člověku především mysl, pak představuje práce s bagrem mentální relaxaci. „Můžu to vřele doporučit,“ směje se.

Stará myslibořická fara se před nedávnem otevřela veřejnosti, aby měli lidé možnost sami vidět její stav. Její náhrada poslouží potřebným, například rodinám s dětmi či seniorům, které životní situace odřízla od možnosti získat byt v rámci běžného trhu, ale kteří jsou schopni plnit povinnosti vyplývající z nájemního vztahu. Pomáhat s jejich obsazováním bude třebíčská Charita.

Do kostela mu nechodili lidi. Kněz začal kázat po barech a hospodách

Koktejl
Související témata:

Výběr článků

Načítám