Hlavní obsah

Erdogan před zapnutými kamerami vlepil chlapci facku, protože mu nepolíbil ruku

Rozporuplné reakce vyvolala scéna z minulého týdne, při níž prezident Recep Tayyip Erdogan dal před zapnutými kamerami malému chlapci lehkou facku za to, že mu nepolíbil ruku. Událost se odehrála na ceremonii u příležitosti předávání klíčů k přestavěným bytům rodinám v provincii Rize na severovýchodě země.

Foto: Profimedia.cz

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (uprostřed) na ceremonii v provincii Rize

Článek

Podle serveru TimesNowNews si někteří lidé vyložili prezidentův počin jako hravé gesto, na sociálních sítích to ale vyvolalo pobouření. Na záběrech je vidět, jak na pódium přichází k Erdoganovi malý chlapec a nepolíbí mu nastavenou ruku.

V Turecku jde přitom o tradiční gesto. V turecké kultuře se děti od útlého věku učí, aby líbaly ruce starším a poté si je přiložily na čelo jako výraz úcty.

To ale chlapec sám od sebe neučinil, načež mu Erdogan pravou rukou vlepil lehký políček. Až poté hoch prezidentovi vyhověl a dočkal se i nějakého kapesného.

„Líbání ruky svým starším, rodičům a prarodičům je projevem respektu, zejména v Turecku. Pokud to neuděláte, přijde korekce. Zvláště v mladém věku,“ hájil prezidenta jeden diskutující na sociálních sítích.

„Zajímalo by mě, jak se chová k lidem za zavřenými dveřmi, když něco takového dokáže před kamerou,“ napsal jiný uživatel. „Týrání dětí“ či „otrokářství“, přidali se další.

Média v této souvislosti připomněla, že Erdogana jako dítě opakovaně ponižoval jeho přísný otec.

Turecko bude odchytávat a utrácet toulavé psy

Koktejl

Výběr článků

Načítám