Hlavní obsah

Ekonomická krize nutí lidi zase začít zavařovat

Zavařování, vaření džemů a marmelád přeje nejen letošní bohatá úroda ovoce, ale také ekonomická krize. I ti, kteří se s pracnou výrobou domácích kompotů nechtějí jindy obtěžovat, letos pár zavařenin vyrobili či vyrobí. A situace je stejná v celé Evropě, zvláště ve Francii a Anglii, kde má výroba domácích kompotů tradici.

Foto: Profimedia.cz

Nejvíce výrobě kompotů uchylují majitelé zahrádek a ovocných sadů.

Článek

Také prodejci zavařovacích sklenic a hrnců z celého kontinentu tvrdí, že letos je odbyt vyšší než v předchozích letech.

"Zavařování v posledních deseti letech téměř vymřelo. Ale loni a zvláště letos je opět prodej potřeb na zavařování na vzestupu,“ přiznal jeden z obchodníků. Domácí zavařeniny jsou nejen chutnější, ale ve srovnání s maloobchodní cenou také mnohem levnější.

Zvláště výhodná je výroba džemů a marmelád, jejichž cena v ochodech je mnohonásobně vyšší než náklady na pořízení vlastní zavařeniny.

Nejvíce se pak k výrobě kompotů uchylují majitelé zahrádek a ovocných sadů, kteří tak zpracují levné produkty. V Česku je letos úroda ovoce nadprůměrná díky teplému dubnu, kdy většina plodin kvetla.

Související témata:

Výběr článků

Načítám