Hlavní obsah

Eiffelovu věž budou mít i v Mostě. Takhle se 14metrový model tiskne

Praha

Eiffelova věž brzy vyroste i v Česku. Zmenšenina pařížské dominanty se bude tyčit na olympijském festivalu u jezera Most, který se koná na přelomu července a srpna. Jednotlivé díly čtrnáct metrů vysoké stavby se vyrábějí ve 3D tiskárnách v pražských Horních Počernicích, kde jejich vznik natáčela kamera Novinek.

Eiffelova věž v Mostě bude jeden z největších 3D tištěných objektů z plastuVideo: Michaela Bartošová, Novinky

Článek

V jedné místnosti jedou naplno 3D tiskárny, v té naproti přes chodbu se v policích hromadí už vytištěné díly, ze kterých bude unikátní stavba složená.

„Ty díly se potom skládají dohromady do větších celků a pak se, podobně jako lego, pomocí propojení ocelovými tyčemi skládají do velkých bloků, z nichž se Eiffelovka na místě zkompletuje,“ popisuje postup Jan Hřebabecký z české společnosti 3DDen, která model sama navrhla.

Foto: Český olympijský výbor

Vizualizace Eiffelovy věže u jezera Most

Využitý oceánský odpad

S přípravou začali v březnu a v současnosti mají hotových přibližně 70 % stavby, která má mít velkou odolnost a nosnost. Na práci pro zakázku od Českého olympijského výboru alokovali hned dvanáct tiskáren.

První zmařený plán útoku během olympiády: Mladík chtěl zabíjet, zemřít a stát se mučedníkem

Evropa

Zkonstruovali si je sami, a to především kvůli unikátnímu materiálu, z něhož se rozhodli tisknout – vznikl z recyklovaného plastu z oceánského smetí pocházejícího třeba z Thajska či Indonésie.

„Pochází z PET lahví a jiného plastového odpadu, který byl vyhozený a plaval v oceánu,“ říká ředitel. Dodává, že zvolený materiál nebyl požadavek výboru, ale s nápadem využít oceánský odpad, konkrétně 600 tisíc PET lahví, přišli sami tvůrci.

Foto: Novinky

Některé z vytištěných dílů

„Je to zkrátka v mnohých aspektech jeden z nejekologičtějších materiálů,“ dodává Hřebabecký s tím, že cílem je „nepřidávat do přírody další plast“.

Práce s inovativním tiskovým materiálem zvaným oPET prý není jednoduchá. „Je to řádově složitější, protože žádná klasická 3D tiskárna není schopná z tohoto materiálu rozumně tisknout. Má úplně jiné vlastnosti než běžné 3D tiskové filamenty,“ podotýká.

„Kdybych to měl k něčemu přirovnat, tak má podobné vlastnosti jako sklo. Je potřeba s ním pracovat hodně přesně, co se týká teplot, ohřívání a zchlazování, rychlosti průtoku a podobně. Jakmile toto není dodrženo, tak materiál v ústrojí zkrystalizuje. A jakmile se to stane, ta tiskárna končí. To je to hlavní úskalí,“ přibližuje ředitel.

Foto: Novinky

Zkušební model

Místo Paříže Most. Pro fanoušky chystá kopii Eiffelovky i olympijské kruhy

Cestování

1600 dílů

Práce na modelu by měla vyvrcholit 15. července, kdy začnou Eiffelovku u jezera v Mostě skládat dohromady. Jak dlouho jim bude stavba na místě trvat, zatím nedokážou odhadnout. „Super optimistický předpoklad je jeden den. Ale můžou to být až čtyři,“ poznamenává.

Věž, jež bude dominantou olympijského areálu a nejspíš jejím nejvyšším objektem, má mít na výšku 12,5 metru, včetně podstavce pak 14 metrů. Složená bude ze zhruba 1600 světle šedých dílů s celkovou váhou kolem 1,5 tuny.

A mohla by i svítit. „Je na to ostatně připravená, uvnitř je kanálek, kterým se dají protáhnout led pásky. Ale není to ještě jisté,“ dodává Hřebabecký.

Foto: Novinky

Tento díl se tiskne zhruba tři hodiny

Nejnáročnější podle něj bylo rozčlenit jednu velkou věž do stovek dílků „stavebnice“. Půjde podle něj pravděpodobně o největší 3D tištěný objekt z polymeru, který zatím na světě vznikl.

Na projektu dvanáctimetrové Eiffelovy věže by si technologii chtěli ověřit a v budoucnu se pustit do 3D tisku ještě větších objektů. Z oceánského plastu chtějí vytisknout třeba celý dům, na jehož výrobu by se využil až jeden milion jednorázových PET lahví.

Francouz postavil ze zápalek obří Eiffelovku, rekord mu ale neuznali

Koktejl

50 sportů na festivalu

Lidé si v olympijském areálu v Mostě budou moci nejen prohlédnout unikátní stavbu, ale také budou mít příležitost vyzkoušet si víc než padesátku sportů. „Což je nejvyšší číslo v historii akce,“ říká ředitelka projektů Českého olympijského výboru Naďa Černá. V nabídce bude například veslování, lukostřelba či šerm.

„Zároveň se těšíme na společné fandění českým sportovcům, neboť po dlouhé době budou olympijské hry ve stejném časovém pásmu. Poprvé budeme mít i olympijský kemp pro fanoušky, a návštěvníci si tak užijí nejen celý den na festivalu, ale i usínání v blízkosti naší verze Eiffelovky. Bude to takový náš Most do Paříže,“ dodává.

Foto: Novinky

Díly se skládají do bloků, a z nich se pak věž složí až u jezera Most

Hry začnou v Paříži 26. července, ve stejný den se otevřou i brány tuzemského festivalu. Co se po jeho skončení stane s mosteckou Eiffelovkou, ještě není jasné. Jednou z možností je, že bude i nadále umístěna někde v rámci města.

Anketa

Plánujete navštívit Olympijský festival u jezera Most ?
Ano
27,1 %
Ne
64,8 %
Ještě nevím
8,1 %
Celkem hlasovalo 969 čtenářů.

Vstupné na Eiffelovku před olympiádou zdražuje. Vyjde v přepočtu na 900 korun

Koktejl

Výběr článků

Načítám