Článek
Takzvané máslové kuře patří mezi klasiky indické kuchyně, přičemž na jídelních lístcích ve světě jej lze nalézt pod anglickým názvem butter chicken nebo původním označením murgh makhani. Pro nezasvěcené je to další indická variace na kousky masa v omáčce s kari, ale přinejmenším pro dvě restaurace z Dillí jde o naprosto kardinální téma. Obě totiž tvrdí, že tento recept vznikl právě u nich.
Rodina Gudžralových, která provozuje slavnou restauraci Moti Mahal, do níž chodil i první indický premiér Džaváharlál Néhrú, tak podala žalobu na konkurenční podnik Darjaganž.
Gudžralovi tvrdí, že s receptem přišel jejich dědeček ve 30. letech minulého století ve své restauraci v Péšávaru, což je město na území dnešního Pákistánu, aby zužitkoval zbytky z jiné indické klasiky, kuřete tandoori. Když se pak v roce 1947 Pákistán od Indie oddělil, přesunul Kundan Lal Gudžral svůj podnik do Dillí.
V indické restauraci sedí hosté mezi skutečnými hroby
Provozovatelé konkurenční restaurace Darjaganž však tvrdí, že poprvé máslové kuře připravil jejich předek Kundan Lal Džagi. Ten měl pracovat v Gudžralově podniku a společně s ním se také přesunul do Dillí. Darjaganž se tak prezentuje jako „domovina“ máslového kuřete, a dokonce v roce 2018 podal žádost o udělení ochranné známky.
Proto také lidé z Moti Mahal dali celou věc k soudu a vedle nároku na původ pokrmu vznesli rovněž požadavek na odškodné ve výši v přepočtu více než 5,5 milionu korun.
List The Guardian však zmiňuje, že žaloba byla podána již před nějakou dobou, ale vzhledem k rychlosti indických soudů se finální verdikt v nejbližší době očekávat nedá, přestože nejbližší soudní stání je naplánováno již na letošní květen.