Hlavní obsah

Dva Vietnamci vyrazili na Matterhorn v polobotkách. Jejich záchrana trvala 14 hodin

Neuvěřitelnou lehkomyslnost prokázali dva Vietnamci, kteří se vydali na 4478 metrů vysokou horu Matterhorn na švýcarsko-italském pomezí v polobotkách a lehkých teplákách. Záchranářům trvalo 14 hodin, než oba silně podchlazené „alpinisty“ dopravili do bezpečí.

Foto: Profimedia.cz

Matterhorn

Článek

Drama pod ikonickou horou ve tvaru nepravidelné pyramidy se podle deníku Blick odehrálo v pondělí, kdy v oblasti panovalo extrémně nepříznivé počasí. Záchranáři ze společnosti Air Zermatt obdrželi tísňové volání krátce po sedmé hodině ranní.

V tu chvíli nebyla záchrana možná ani pozemní cestou, ani ze vzduchu. Vietnamci uvázli ve výšce 3500 metrů, kde teplota vzduchu činila 19 stupňů pod nulou.

Kolem 13. hodiny se záchranáři nakonec rozhodli pro pozemní akci. Lanovkou vyjeli k jezeru Schwarzsee, odkud však museli v mrazivém větru a mlze pokračovat ve výstupu pěšky.

Záchranáři objevili oba dobrodruhy uvázlé v nepřístupném terénu severní stěny Matterhornu. Pro výstup do těchto míst byli zcela nedostatečně vybaveni.

„Měli zvýšené trekingové boty, které ale byly na hony vzdálené pevné obuvi do hor,“ uvedl mluvčí záchranářů Bruno Kalbermatten. Protože záchrana s pomoci vrtulníku stále nebyla možná, museli k nim záchranáři slanit a poté je vyprostit na schůdnější cestu.

Následoval sestup k nejbližší horské chatě, který byl pro záchranáře vzhledem k sněžení a zledovatělé trase extrémně náročný. Poté všichni museli až do setmění počkat na lepší počasí, než je vrtulník ve dvou skupinách dopravil do bezpečí.

„Záchranáři pracovali v těch nejtěžších podmínkách. Bez jejich úsilí by oba vietnamští horolezci jen těžko přežili. Umrzli by,“ řekl dále Kalbermatten.

Správce horské chaty Martin Lehner dodal, že letošní sezona pro výstupy na Matterhorn skončila. „Žádný průvodce tam teď už nikoho nevezme,“ zdůraznil.

Podle lékařů se oběma Vietnamcům daří už relativně dobře. Budou ale muset uhradit náklady záchranné akce.

Matterhorn si vyžádal už kolem 500 lidských životů. Nebezpečí hrozí na všech přístupových trasách především kvůli prudkým změnám počasí a padajícím kamenům.

Japonec zdolal čtyřtisícovou horu v obleku a polobotkách

Koktejl

Výběr článků

Načítám