Hlavní obsah

Důstojnice nemohla žít bez sociálních sítí, na americké válečné lodi tajně zprovoznila internet

Důstojnice amerického námořnictva zprovoznila na menší válečné lodi satelitní internet, aby společně s kolegy mohli sledovat sociální sítě, sportovní výsledky nebo třeba filmy. Navíc za něj platila služební kartou.

Foto: Profimedia.cz

USS Manchester v přístavu na Guamu

Článek

Grisel Marrerová, která byla velící důstojnicí na menší válečné lodi USS Manchester, určené pro operace při pobřeží, stanula před vojenským soudem již letos v březnu, ale na veřejnost se její případ dostal až nyní.

Byla obviněna z toho, že v minulém roce na lodi zprovoznila internetové připojení prostřednictvím satelitní technologie Starlink, což bylo v rozporu s předpisy. Připojení k internetu je totiž na amerických vojenských lodích zakázané, případně silně omezené, aby bylo k dispozici co nejširší komunikační pásmo pro vojenské operace, a zároveň jde o opatření s ohledem na kybernetickou bezpečnost, uvedl server Military.

Marrerová a další důstojníci a poddůstojníci zaplatili 2800 dolarů (přibližně 64 tisíc korun) za sadu pro komunikaci se satelity Starlink a měsíčně platili poplatky ve výši tisíc dolarů (téměř 23 000 korun). Ty navíc hradili prostřednictvím armádní platební karty. Při zastávce v Pearl Harboru si pak pořídili ještě zesilovač signálu, aby se zlepšilo pokrytí celé lodi.

Merrerová síť nesdílela s řadovými námořníky, ale další důstojníci a poddůstojníci k ní přístup měli. Její nadřízení pojali podezření, že na lodi funguje internet, ale Merrerová to dlouho popírala, přičemž zařízení „maskovala“ jako tiskárnu. Vedle toho se ukázalo, že také zadržela hlášení, které se o internetovém připojení zmiňovalo.

U vojenského soudu se Marrerová ke všem těmto prohřeškům přiznala a následně byla degradována. Podle mluvčí amerického námořnictva Cindy Fieldsové velení „ztratilo důvěru v její velitelské schopnosti“.

Web Military v této souvislosti připomněl také další případ, který americkým námořníkům rozhodně nedělá čest. Na konci srpna byl totiž mimo službu postaven velitel torpédoborce USS John McCain, protože se nechal vyfotit, jak míří puškou s opačně nasazeným zaměřovačem.

Britům docházejí námořníci, rekrutují i neplavce

Koktejl

Výběr článků

Načítám