Hlavní obsah

Dům si před ničivým hurikánem zajistil úspěšně pomocí popruhů. Cena byla závratná

Pedro Casares z floridského města Orlando se rozhodl hurikánu Milton čelit velmi originálně. Svůj dům totiž pomocí speciálních popruhů doslova připoutal k zemi v naději, že mu jej ničivá bouře neodnese. A ačkoliv to stálo hodně peněz, účel to splnilo naprosto dokonale.

Foto: SpaceEnhanced-New / Alamy, Profimedia.cz

Hurikán Milton na snímku pořízeném z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS)

Článek

Nápad zajistit dům před hurikánem pomocí popruhů může na první pohled vypadat trochu naivně, ale jak ukázal Pedro Casares z Orlanda na Floridě, při správném provedení jde o vysoce funkční řešení.

Pedro pochází z Portorika a tam již kdysi jeden hurikán zažil. Tehdy málem přišel o střechu na domě a nedlouho poté jej napadlo, že by to příště chtělo nejen střechu, ale celý dům nějak zabezpečit. Příležitost k tomu dostal před pár dny, když se na Floridu řítil hurikán Milton.

Pedro se tedy rozhodl zajistit dům pomocí dlouhých a silných popruhů natažených přes střechu. Ty byly v zemi ukotveny k betonovým základům, jež byly vsazeny téměř 2,5 metru do země, a popruhy byly vyrobeny na zakázku. Ve skutečnosti šlo o popruhy, jaké se na velkých lodích používají k zajištění přepravních kontejnerů, ale pro Pedrovy potřeby musely být upraveny. Podle webu Daily Mail by měly udržet hmotnost až 2,5 tuny.

Celkem tyto přípravy na úder hurikánu stály 22 tisíc dolarů (přes 510 tisíc korun), ale jak se zanedlouho ukázalo, tato investice se nesmírně vyplatila. Jak je totiž vidět na videu Pedrovy dcery, které natočila poté, co se Milton oblastí přehnal, dům zůstal prakticky naprosto nedotčený, přestože v okolí dokázal napáchat nemalé škody.

Když se záběry Pedrova domu objevily na sociálních sítích ještě před hurikánem, sklidil jeho nápad velký ohlas, ale bylo cítit, že to někteří považují za poněkud podivné nebo přinejmenším zbytečné řešení. Ostatně označovat něco za „tu nejfloridštější věc“ skutečně nevyjadřuje respekt k důmyslnému inženýrskému řešení.

Ale jak se ukázalo, Pedrův nápad zafungoval naprosto dokonale, takže teď už jej lidé na sociálních sítích označují za legendu bez sebemenší špetky ironie či výsměchu.

Američan po hurikánu ušel 27 kilometrů pěšky, aby stihl svatbu dcery

Koktejl

Výběr článků

Načítám