Hlavní obsah

Dublin čelí krizi víry, na katolického kněze tam studuje pouze jeden člověk

Dublin

Církevní úřady v irském hlavním městě Dublinu řeší zapeklitou situaci s nedostatkem katolických kněží. Již kvůli tomu došlo i ke slučování farností. K nápravě však nedojde dříve než za několik let, protože aktuálně v Dublinu studuje pouze jediný adept kněžství.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Britská média minulý týden přinesla skoro až šokující informaci, že v majoritně katolickém irském hlavním městě Dublinu chybějí kněží. Otec Séamus McEntee z vedení dublinské arcidiecéze dokonce současný stav neváhal označit za „krizi víry“ ve městě.

Tato arcidiecéze vedle samotného Dublinu zahrnuje větší či menší části dalších pěti hrabství a na jejím území žije téměř 1,6 milionu obyvatel, z čehož více než milion, tedy zhruba dvě třetiny, jsou věřící katolického vyznání, uvedl web Daily Mail.

Neutěšený stav vedl již dokonce k tomu, že kvůli nedostatku kněží se musely dvě farnosti sloučit. „Můžete uvést všechny důvody, proč bychom již neměli fungovat jako farnost v centru města, ale tady jde o komunitu a její identitu,“ nechal se slyšet otec Niall Leahy, farář z jedné ze sloučených farností. Zdůrazňuje, že věřící zkrátka dlouhá léta cítili sounáležitost se svou farností, ale nyní již tento pocit nemají.

Portugalský kněz dýdžejem. Náboženské písně mixuje s technem a má plné kluby

Lifestyle

Volání po změnách

Příčin, proč situace dospěla až do tohoto stavu, vidí i sami irští katolíci několik. V prvé řadě je zde zdlouhavý proces, než je někomu vůbec umožněno na faráře studovat. Ten trvá i kolem dvou let a církev po tu dobu vyhodnocuje, zda je daný uchazeč pro službu církvi vůbec vhodný, a teprve pak je poslán na přípravný rok do Španělska.

I kvůli tomu tak v současnosti v Dublinu studuje na kněze pouze jediný člověk. A bude trvat ještě několik let, než dostudují případní další.

Ovšem otec Gerry O’Connor, jenž figuruje ve vedení Asociace katolických kněží, je přesvědčen, že vliv mají bezpochyby i skandály, které se v souvislosti s katolickou církví objevily po celém světě v nedávné minulosti, zejména pak ty s krytím sexuálního zneužívání dětí.

Jako řešení vidí uvolnění pravidel pro vstup do kněžského stavu. Vedle zrychlení úvodního posuzovacího procesu však volá také po tak radikálních věcech, jako je zpřístupnění duchovního působení ve farnostech také ženám a ženatým mužům. Ti by podle něj navíc mohli pro církev pracovat třeba jen na částečný úvazek.

Fara na Třebíčsku půjde k zemi. Za páčky bouracího bagru se posadí místní kněz

Koktejl

Výběr článků

Načítám