Hlavní obsah

Dražší než Barbie s diamantem. Figurka ze Star Wars se prodala za 12 milionů

Společnost Heritage Auctions oznámila prodej nejdražší staré hračky na světě. Stala se jí malá figurka Boby Fetta, což je postava z Hvězdných válek. Dosud rekord držela panenka Barbie s diamantem.

Foto: Profimedia.cz

Vzácná figurka Boby Fetta se prodala v přepočtu za více než 12 milionů korun.

Článek

Aukční dům Heritafge Auctions na začátku tohoto týdne oznámil prodej nejdražší historické hračky. Šlo o malou, pouze 9,5 centimetru vysokou, ručně malovanou figurku Boby Fetta, která se prodala za rekordních 525 tisíc dolarů (lehce přes 12 milionů korun) včetně aukčních poplatků.

Takto vysoká cena je dána mimo jiné tím, že jde o jeden z pouhých dvou dochovaných kusů. Jde totiž o figurku ze sedmdesátých let, která měla být součástí Star Wars kolekce od společnosti Kenner, ale která se nakonec vůbec nedostala do prodeje.

Rekordně drahý komiks, Supermanův debut se prodal za 141 milionů

Koktejl

„Figurka Boby Fetta, která střílí raketou, se již dávno stala takovou legendou, že ji znají lidé po celém světě, a to i ti, kteří ani vůbec nic nesbírají,“ nedivil se vysoké ceně Joe Maddalena, viceprezident aukční společnosti Heritage Auctions. Podle něj se již před dražbou dalo odhadnout, že se tato vzácná hračka prodá za rekordní cenu.

Dosavadní rekord držela od roku 2010 panenka Barbie s jednokarátovým diamantem (0,2 gramu), za kterou tehdy kupující zaplatil „pouze“ 302 tisíc dolarů (při dnešním kurzu 6,9 milionu korun).

Na stejné aukci jako rekordní Boba se pak prodala také další jeho figurka. Ta však pochází z roku 1979 a v tomto případě se výsledná cena zastavila na částce 84 375 dolarů (přes 1,9 milionu korun).

Výběr článků

Načítám