Hlavní obsah

Dramatické přistání v Bostonu. Pilot cessny dosedl na ranvej na jednom kole podvozku

Mistrovský kousek se podařil pilotovi cessny společnosti Cape Air, když v úterý přistával na mezinárodním letišti v Bostonu v americkém státě Massachusetts. Stroj dosedl na ranvej jen s jedním vysunutým kolem - tím na levé straně, zatímco kolo na pravé straně zůstalo v trupu.

Pilot zdárně přistál jen s jedním kolem podvozkuVideo: WCVB, AP

Článek

Dechberoucí situaci zachytily letištní kamery. Malé vrtulové letadlo typu Cessna 402 se čtyřmi lidmi na palubě původně směřovalo z Bostonu do 400 kilometrů vzdáleného Bar Harboru ve státě Maine. Krátce po startu ale řídicí věž informovala pilota o jisté „anomálii“ podvozku.

Kapitán se proto rozhodl k návratu, musel jej ale zvládnout jen s jedním vysunutým kolem. Podle odborníků je podobná situace pro piloty jednou z nejhorších nočních můr. Cessna ještě chvíli létala nad pobřežím, aby se zbavila větší části paliva, což je u problémových přistání standardní postup.

Na záběrech je vidět, jak stroj dosedá levým kolem na asfalt, zatímco se pilot snaží co nejdéle udržet pravou stranu letadla nad zemí. Po chvíli přece jen začala cessna pravým křídlem dřít o ranvej a šla pomalu do smyku, až se zastavila na rozhraní dráhy a travnaté plochy.

„Určitě věděli, co je čeká. Šlo o to, udržet letadlo na stávajícím podvozku co nejdéle, což není snadné. Jakmile dojde rychlost, stroj se přechýlí na druhou stranu,“ komentoval incident komerční pilot Patrick Smith pro server CBS News Boston.

Na místo se během několika vteřin sjela vozidla záchranných složek. Naštěstí dokázali všichni tři cestující i pilot vlastními silami vystoupit, byli ale zjevně vyděšení.

„Pilot provedl opatření podle předepsaného seznamu a přistál s letadlem zpět na bostonském letišti Logan. Nikdo nebyl zraněn,“ uvedl k nehodě mluvčí společnosti Cape Air.

Letadlo se vrátilo do Salt Lake City, cestující krváceli z uší a nosu

Amerika

Výběr článků

Načítám