Hlavní obsah

Do letadla American Airlines připraveného ke startu narazili popeláři

Série incidentů kolem letadel značky Boeing nebere konce, i když nejnovější problém nejde na vrub amerického výrobce. Zavinili jej popeláři, když na letišti v Greensboro v Severní Karolíně najeli svým vozem do stroje, který se právě chystal odstartovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Bezmála 150 cestujících už bylo usazeno na palubě k cestě do texaského Dallasu. Náhle se ozvala hlasitá rána a letadlo společnosti American Airlines se zatřáslo. „Byli jsme právě na palubě, když jsme na několik sekund ucítili velmi silný otřes a pak ještě další,“ řekla pasažérka Joni Crofootová podle magazínu Newsweek.

Jedním z cestujících byl i basketbalový trenér Steve Forbes, který páteční kolizi 14 let starého boeingu přirovnal k zemětřesení. „Novinka pro ty z nás, kteří cestují letadlem. Sedím na palubě v Greensboro a připravuji se na odlet. Letadlo se začalo prudce kymácet. Je to zemětřesení?!?! Ne, do letadla vjel jen popelářský vůz,“ napsal na sociální síti X.

Zneklidnění cestující se vzápětí dozvěděli, že zelené popelářské auto narazilo do levého křídla Boeingu 737-800, přičemž v něm jedna součást vozidla uvázla. Pasažéři fotografovali a natáčeli, jak posádka letadla, letištní personál a policie stroj obestoupili a zjišťovali rozsah škod. Ty budou zřejmě větší, než se na první pohled zdá.

„Letadlo bylo vyřazeno z provozu kvůli údržbě,“ potvrdil mluvčí společnosti American Airlines. Při incidentu nebyl nikdo z cestujících ani šestičlenné posádky zraněn.

Všichni pasažéři a posádka museli stroj opustit a vrátit se do letištní haly. Jejich let do Dallasu se uskutečnil až s několikahodinovým zpožděním náhradním letadlem.

„Děkujeme členům našeho týmu za jejich profesionalitu a omlouváme se zákazníkům za nepříjemnosti,“ reagovala American Airlines.

Boeingu po startu šlehaly jiskry z motoru. Než se vrátil, kroužil dvě hodiny nad městem

Zahraniční

Výběr článků

Načítám