Hlavní obsah

Demokracie po bavorsku. Obec si zvolila starostu, který nebyl na žádné kandidátce, ale volba platí

V čele jedné bavorské obce stanul starosta, jehož jméno nebylo uvedeno na žádné kandidátce. A ač to zní nepochopitelně až neuvěřitelně, jeho volba je platná.

Foto: Profimedia.cz
Článek

Kuriózní situace nastala ve vesnici Röttingen s 1700 obyvateli, asi 80 kilometrů západně od Norimberku, kde se minulou neděli konaly volby do místního zastupitelstva. Na hlasovacích lístcích bylo jméno jediného kandidáta - Jürgena Boiera z Křesťansko-sociální unie (CSU). Navrhovaly jej všechny tři frakce v místním zastupitelstvu, kromě CSU ještě Svobodní občané a Nezávislí občané.

Mnozí voliči se ale cítili dotčeni s tím, že prý nejde o žádné volby, když není z čeho vybírat. Kritici nezůstali lhostejní a založili v komunikační aplikaci WhatsApp skupinu, v níž popsali přesný návod na úpravu hlasovacích lístků tak, aby na něj doplnili jméno jiného kandidáta.

Podle bavorského volebního zákona je takový postup možný na komunální úrovni za předpokladu, že se o kýžený post uchází jen jeden člověk. Na zemské nebo spolkové úrovni to přípustné není.

Snažení kritiků slavilo úspěch, když volební komise oznámila, že volbu starosty nevyhrál Boier, ale s 52 procenty hlasů Steffen Romstöck (Nezávislí občané). Ten je od roku 2020 členem místního zastupitelstva, ale ambice na starostovský post neměl. „Jsem se svou prací na univerzitě ve Würzburgu spokojen,“ tvrdil.

Když dostal otázku, jak by reagoval, kdyby byl i přesto zvolen, odpověděl: „Nemůžu vám v tom bránit, ale kdyby mne zvolili, tak to neodmítnu“.

Když zjistil, že se tak stalo, skutečně se podvolil a ve čtvrtek dal na univerzitě, kde pracoval jako personalista, výpověď z pracovního poměru. „Velmi mně to překvapilo. Očekával jsem, že získám jen pár hlasů, ale ne absolutní většinu,“ řekl Romstöck televizní a rozhlasové stanici Bayerischer Rundfunk.

„Tomu se říká kouzlo demokracie,“ komentoval volební klání v Röttingenu deník Bild. CSU bavorského premiéra Markuse Södera kuriózní volební výsledek zaskočil, ale přijala jej jako „spravedlivou porážku“. „V Bavorsku je demokracie na komunální úrovni obzvlášť živoucí,“ poznamenal Florian Herrmann, šéf úřadu bavorského premiéra.

Německou opozici povede do parlamentních voleb Friedrich Merz

Volby
Související témata:

Výběr článků

Načítám