Hlavní obsah

Dealer uprchl z vězení a devět let žil na svobodě pod svým jménem. Soudce pro něj měl pochopení

Osmatřicetiletý Robert Fitzgerald z Oxfordu byl před zhruba devíti lety zatčen za distribuci drog. Odseděl si zhruba rok a půl, když se rozhodl z vězení zmizet. Policie po něm pátrala téměř deset let, přestože všude vystupoval pod svým pravým jménem.

Foto: Herasymchuk Volodymyr / Stock Budget, Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Fitzgerald se v minulosti živil jako kurýr, který rozvážel drogy. V roce 2014 za to putoval do vězení, když byl podle britské policie dopaden v rámci „rozsáhlé operace“. Soud mu vyměřil trest odnětí svobody v délce sedmi let a čtyř měsíců, informoval britský server Daily Mail.

Jenže v listopadu následujícího roku se Fitzgeraldovi ve věznici HMP Ford již opravdu vůbec nelíbilo, a tak prostě odešel. To bylo možné proto, že toto nápravné zařízení spadá v britském systému do takzvané kategorie D, což jsou věznice téměř bez ostrahy. Vězni tak například mimo věznici pracují v rámci různých veřejně prospěšných činností a za jistých podmínek mohou dokonce zaskočit domů navštívit rodinu.

Zmizet z takového vězení proto není žádný problém, a když se tedy Fitzgerald jednoho večera nevrátil, zaměstnancům věznice začal chybět až druhý den ráno při pravidelném nástupu. Policie po něm vyhlásila pátrání, ale po uprchlém dealerovi jako by se slehla zem.

Nevinný muž v Texasu strávil 20 let v cele smrti

Amerika

Přitom po následujících devět let žil ve městě Oxford pod svým pravým jménem. Založil rodinu, takže dnes má dvě děti ve věku pěti a sedmi let. Vedle toho si založil i malou stavební firmu, s níž prováděl zakázky například v jedné z oxfordských nemocnic a často také na místní prestižní univerzitě. Pod svým pravým jménem si dokonce zřídil bankovní účet a platil daně.

Vlídný soudce

Přišlo se na něj až letos v srpnu, když při registraci nové dodávky předložil dokumenty o pojištění, které vedle jeho jména obsahovaly také adresu a datum narození, a porovnáním s databází hledaných osob vyšlo najevo, že jde o uprchlého vězně. Policie jej zatkla v jeho domě minulý měsíc a minulý týden stanul před soudem.

Ale soudce Ian Pringle měl pro Fitzgeralda překvapivě značné pochopení. „Policii trvalo devět let, než vás dopadla. Ale za tu dobu jste se nedostal do dalších problémů. Založil jste si malou firmu, tvrdě jste pracoval a vedl jste úplně normální život,“ shrnul případ soudce Pringle. A také připomněl, že bývalý dealer se v té době zároveň staral o rodinu, kterou financoval právě příjmy ze své firmy.

Zbytek původního trestu si tak Fitzgerald musí ještě odpykat, ale soudce mu za útěk z vězení přidal již jen dalších šest měsíců. Britská média však píšou, že napravený otec dvou dětí by se mohl už zhruba koncem příštího roku vrátit domů v režimu, který by se zjednodušeně dal označit jako podmínečné propuštění.

Brazilští vězni se pokusili prchnout na svobodu v přestrojení za ženy

Koktejl

Výběr článků

Načítám