Hlavní obsah

Davové šílenství v Curychu. Z nebe padaly tisíce franků

Dramatické scény se odehrávaly v sobotu v curyšském parku Chinawiese, nad nímž jeden uživatel sociální sítí z nejasných pohnutek nechal rozptýlit 24 tisíc švýcarských franků (612 tisíc Kč) v desetifrankových bankovkách. Svou spektakulární akci oznámil den předem na internetu a vyzval k hojné účasti, což se také naplnilo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„V sobotu 11. května budou nad curyšským parkem Chinawiese pršet peníze. Nevěříš? Pak zůstaň doma. Všem ostatním: Hodně štěstí na Chinawiese,“ oznamoval mužský hlas, jehož nositel se zlatou maskou na tváři se představil jako Oracle (věštec).

@martafantozzi

Qui cadono realmente soldi dal cielo🤣🔥 #money #franchi #andiamoneiperte #perte #soldi #fyp #zurigo #switzerland #zurich #svizzera

♬ suono originale - Marta Fantozzi

Návnada zafungovala spolehlivě. Na louce u Curyšského jezera se za příjemného počasí shromáždily stovky důvěřivých zvědavců.

Krátce před 20. hodinou mohli pozorovat, jak se nad parkem vznáší dron s vakem, který se po chvíli rozevřel, a k zemi se začaly snášet bankovky. „Propukl chaos. Lidé křičeli, všichni se vrhli na peníze. Já jsem skončil na zemi, byla tam i sanitka,“ popsal dramatické chvíle jeden svědek pro deník Blick.

„Urval jsem si 70 franků“

Další přiznal, že v parku čekal už od čtyř hodin odpoledne. „Nějaký muž se zlatou maskou tam do megafonu hlásil: ‚Zůstaňte v klidu, mějte trpělivost!‘,“ řekl s tím, že jakmile se dron vznesl, začali všichni utíkat pod něj. „Já sám jsem si urval 70 franků (1785 Kč),“ dodal.

Davová psychóza dospěla do té míry, že se v ní těžce zranil dvanáctiletý chlapec. „Lidé shromáždění pod dronem se snažili získat co nejvíce bankovek,“ uvedla kantonální policie s tím, že hoch skončil v nemocnici poté, co přišel do kontaktu s blíže neupřesněným ostrým předmětem.

Policie mezitím začala případ ve spolupráci se státním zastupitelstvím vyšetřovat. Důvodem je nejen zranění chlapce, ale i fakt, že organizátor neměl pro svou akci úřední povolení.

Co přesně za ní stojí, není zatím jasné. Stejně jako to, zda z dronu padaly pravé peníze, nebo falzifikáty.

Japonec omylem hodil do skartovačky bankovku. Jeho syn ji tři týdny skládal

Koktejl
Související témata:
Švýcarský frank

Výběr článků

Načítám