Hlavní obsah

Zvědavý chlapeček rozbil v muzeu 3500 let starý džbán

V Hechtově muzeu v Haifě v Izraeli se před pár dny odehrál nepříjemný incident, když čtyřletý chlapec neúmyslně shodil a rozbil vzácný džbán starý přinejmenším 3500 let. Muzeum však vzalo situaci s nadhledem a celou rodinu pozvalo znovu na organizovanou prohlídku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Izraelské Hechtovo muzeum se nachází v areálu Haifské univerzity a je v něm k vidění nepřeberné množství vzácných artefaktů. Patřil k nim i hliněný džbán z doby bronzové, jenž byl podle odhadu odborníků vyroben mezi lety 2200 a 1500 před naším letopočtem, tedy ještě před panováním biblických králů Davida a Šalomouna. Obyvatelé starověkého Kanaánu takové nádoby využívali především na skladování či přepravu olivového oleje nebo vína.

Vedle stáří byl džbán unikátní také tím, že se našel prakticky naprosto neporušený, což je u podobných artefaktů velice vzácné. Umístěn však byl bez jakékoliv ochrany u vchodu, kde si na něj každý mohl doslova sáhnout. Vedení muzea to vysvětluje snahou umožnit návštěvníkům prohlédnout si co nejvíce předmětů „bez překážek“, tedy bez různých bariér nebo skleněných vitrín.

Džbánu však byla osudná zvídavost čtyřletého chlapce, který se podle slov jeho otce Alexe chtěl podívat, co je uvnitř. Přitom za nádobu zatáhl a ta se svalila na zem a rozbila se. Otec k tomu později řekl, že v první chvíli byl v šoku a bál se uvěřit tomu, že džbán rozbilo jeho dítě.

Muzeum však z rozbitého džbánu nedělalo žádnou tragédii. Ve vyjádření pro server BBC totiž uvedlo, že velmi přísně postupuje při úmyslných poškozeních, ale to nebyl tento případ. Proto dokonce celou rodinu znovu pozvalo na prohlídku, ale tentokrát možná „pro jistotu“ organizovanou.

Rozbitou nádobu si ihned vzal do péče restaurátor, takže by za nějaký čas měla opět stát na svém původním místě. A velmi pravděpodobně zase nebude nijak chráněna. Muzeum totiž uvedlo, že tam, kde to jde, hodlá navzdory tomuto incidentu dále pokračovat v myšlence „volně přístupných“ exponátů.

Na zrestaurovaný džbán se moc těší i Alex, jenž se svěřil, že se mu po opravě hodně uleví, ale zároveň mu stále bude moc líto, že to už zkrátka nikdy nebude „ten stejný předmět“.

Člen ochranky v moskevské galerii se pokusil sníst vystavený exponát

Koktejl
Související témata:
Haifa

Výběr článků

Načítám