Hlavní obsah

Což takhle dát si jehličí z vánočních stromků, navrhli v Belgii

2:18
2:18

Poslechněte si tento článek

Radnice belgického města Gent zveřejnila tip, jak naložit s vánočními stromky, respektive s jehličím, než je lidé na začátku roku vyhodí. Doporučila jehličí usušit a pak použít k dochucování. Odborníci jsou však zásadně proti.

Foto: DPphoto, Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Belgické město Gent, které leží zhruba 55 kilometrů západně od Bruselu, je nejen centrem Východních Flander, ale také je považováno za centrum ekologů. S tím souzní i nedávné vyjádření tamější radnice, jak naložit s vánočními stromky, než je lidé odnesou k popelnicím.

Jedním z těchto doporučení bylo také stáhnout z větví jehličí, krátce jej oblanšírovat, usušit a následně používat jako dochucovadlo, například do másla. Inspirací je podobná praxe ze Skandinávie. Daná pasáž byla dokonce doplněna i odkazem na kulinářský web s několika recepty, v nichž jehličí najde využití.

Tam je sice hned na začátku varování, že ne všechny jehličnany jsou jedlé, protože například tis je jedovatý, ale postoj belgické potravinářské agentury je striktně zamítavý napříč botanickým spektrem.

Grilovaný led je v Číně hit

Koktejl

„Vánoční stromky nejsou určeny k tomu, aby se dostaly do potravinového řetězce,“ píše se v prohlášení vydaném na základě dotazu ohledně doporučení gentské radnice. Podle belgických potravinářských expertů totiž nelze zajistit, aby konzumace vánočních stromků byla bezpečná. A to ani pro lidi, ani pro zvířata.

Zásadní problém spočívá v tom, že stromky určené na Vánoce do domácností bývají v drtivé většině případů ošetřeny pesticidy a nezřídka se na ně aplikují také zpomalovače hoření, které po pozření dokonce mohou způsobit až smrt. A neexistuje žádný snadný způsob, jak by lidé mohli přítomnost těchto látek s jistotou poznat přímo doma.

Gentská radnice však problematickou pasáž ze svých stránek neodstranila. Ale její původní název „Snězte vánoční stromek“ alespoň změnila na neutrálnější oznámení, že „Ve Skandinávii jedí vánoční stromky“, informoval web The Guardian.

Nejtvrdší jídlo na světě. V Číně se stává hitem pokrm s kamením

Koktejl

Výběr článků

Načítám