Hlavní obsah

Čísla mu zjevil bůh, duchovnímu ze Zimbabwe zakázali vstup do všech kasin

Emmanuel Mutumwa ze Zimbabwe, jenž se označuje za arcibiskupa a proroka, vyhrál jackpot, ale když se pochlubil, že mu výherní čísla zjevil bůh, následovala rychlá reakce všech kasin v zemi: zakázala mu vstup a hraní.

Foto: Kai Krüger / Shotshop GmbH, Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Emmanuel Mutumwa je duchovním vůdcem jedné z místních zimbabwských církví, ale zároveň jde o gamblera. Sám o sobě prohlásil, že nikdy neprohrál v žádné sázkové hře. Jeho slova zdánlivě potvrdila i nedávná výhra, když v jednom on-line kasinu sebral jackpot ve výši 30 tisíc dolarů (700 tisíc korun), informoval server Daily Star.

Se svým úspěchem se ovšem pochlubil věřícím, přičemž záměrem bylo poukázat na prozřetelnost boží a sílu, s jakou bůh vede a ovlivňuje pozemské bytí a životy lidí. „Jako prorokovi mi byla výherní čísla sdělena prostřednictvím zjevení. Nebylo to štěstí, ale boží poselství. Modlil jsem se, aby mi bůh zjevil výherní kombinaci.“ Popsal, jak se mu podařilo získat údajně nejvyšší jackpot v historii kasina, který je ve srovnání s předchozím rekordem téměř dvojnásobný.

Jeho úspěchu si však vedle kasina, kde vyhrál, všimla i další zařízení tohoto typu v Zimbabwe, a během krátké chvíle se tak začala množit nařízení, která Mutumwovi zakazují vstup i hraní. Ten to pochopitelně vidí jako obrovskou křivdu.

Kasina však svá rozhodnutí zdůvodňují takříkajíc vlastními Mutumwovými zbraněmi. „Tvrdí, že když jsem prorok, tak mi bůh zjevuje čísla. Bojí se, že zkrachují, protože budu vyhrávat příliš často,“ hřímá nespokojený duchovní.

Vedle toho také zdůraznil, že rekordní výhru si nenechal celou, ale její část použil na charitu. Něco dostali členové církve, aby se mohli pustit do vlastního podnikání, něco padlo na školné pro jejich děti a také prý uhradil nájem několika rodinám, které to potřebují. „No není to požehnání, že mohu výhru použít na zlepšení života v mé kongregaci?“

Běžná praxe

V rozhovoru s místní zpravodajskou společností B-Metro se Mutumwa proti všem kasinům ostře vymezil. Podle něj by tato zařízení měla pochopit, že když někdo vyhrává podle pravidel, není důvod jej vyhazovat. „Vyhrál jsem, pogratulovali mi a pak mi zakázali vstup, takže jsem šokován. Tito lidé se zjevně snaží jen získat od lidí peníze, ale vyplácet se jim už nechce,“ popsal model fungování kasin.

Manažer jednoho z nich, jenž chtěl zůstat v anonymitě, k tomu však dodal, že jde o zcela běžnou praxi podniků, kde se hraje o peníze. Když někdo vyhrává příliš často, respektive příliš hodně, mohou kasina aktivity těchto lidí regulovat, například omezením výše sázek, nebo i úplně zakázat.

„I když se to může zdát nespravedlivé, tak ve skutečnosti je to zcela legální. Není na tom nic nezákonného. Právo toto udělat je vždy uvedeno v obchodních podmínkách,“ vysvětlil manažer na stránkách listu B-Metro.

Falešný misionář odklonil přes půl miliardy. Tvrdil, že bude šířit křesťanství v Číně

Koktejl

Výběr článků

Načítám