Hlavní obsah

Čínský penzista koupil ve sběru knihy za pár drobných. Byly to tajné vojenské dokumenty

Čínský milovník vojenské historie se nedávno vydal na průzkum sběrného dvora, odkud si v přepočtu za zhruba dvacetikorunu odnesl čtyři knihy z jeho oblíbeného oboru. Ale když se do nich začetl, přišly mu podezřelé. Šlo totiž o důvěrné vojenské dokumenty.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Čínská média nedávno možná poněkud překvapivě informovala o selhání mechanismů uvnitř tamní armády. Na veřejnost se totiž dostaly vysoce důvěrné vojenské materiály, což by pro čínskou armádu mohlo mít nezanedbatelné důsledky, pokud by se tyto dokumenty dostaly do nesprávných rukou.

Naštěstí na ně ovšem ve sběrném dvoře narazil svědomitý penzista, jehož čínské zdroje označují pouze příjmením Čang. Ten je velkým nadšencem vojenské historie, a tak zkoumá nejrůznější kanály, kterými by své znalosti mohl dále rozšiřovat.

Když se ve sběrném dvoře prohrabával knihami, které byly určeny k recyklaci, upoutaly jeho pozornost čtyři svazky, za něž zaplatil 6 jüanů (19 korun). Doma však zjistil, že jde o dost nestandardní kousky, a tak nález armádě nahlásil.

Čína cenzuruje fotku atletek v objetí, prý odkazuje na masakr na náměstí Nebeského klidu

Koktejl

„Pan Čang došel k závěru, že koupil vojenská tajemství naší země. Kdyby je získal někdo s postranními úmysly, následky by byly nepředstavitelné,“ citovala z čínských zdrojů agentura AP. Zároveň však dodala, že čínské ministerstvo státní bezpečnosti již neinformovalo, čeho konkrétně se nalezené dokumenty týkaly.

Uvedlo však výsledky vyšetřovaní, podle něhož jsou viníky dva armádní zaměstnanci, kteří dostali za úkol skartovat více než 200 svazků. Místo toho je však odvezli do sběrny, kde za 30 kilogramů papírového odpadu zinkasovali zhruba 20 jüanů (64 korun).

Ministerstvo také zdůraznilo, že ihned po nahlášení dorazili do sběrného dvora agenti státní bezpečnosti, kteří zajistili zbytek vyhozených knih, a také byla bez prodlení přijata opatření, aby k podobným přehmatům již nadále nedocházelo.

V souvislosti s tím, jak otevřeně čínské orgány o incidentu informovaly, agentura AP odhaduje, že jde o další pokus čínské státní bezpečnosti získat si přízeň a pozornost veřejnosti. Již nějakou dobu tak činí prostřednictvím podobných dramatických příběhů, přičemž některé z nich zpracovává dokonce formou komiksu, což je forma atraktivní zejména pro mladé lidi.

Na toaletě v hospodě ležely dokumenty k britské jaderné ponorce

Koktejl

Výběr článků

Načítám