Hlavní obsah

Čínský milionář neuspěl u přijímacích zkoušek na univerzitu ani na 27. pokus

Ani na sedmadvacátý pokus neuspěl čínský milionář Liang Š' při přijímacích zkouškách na vysokou školu. V náročných testech získal pouze 424 ze 750 možných bodů, tedy o 34 bodů méně, než bylo ke studiu na jakékoli čínské univerzitě zapotřebí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Letos skládalo čínské státní přijímací zkoušky, zvané kao-kchao, rekordních téměř 13 milionů studentů. Vysoký počet bodů z testů otvírá středoškolákům cestu na nejprestižnější univerzity v zemi a mnozí se na zkoušky připravují řadu měsíců, či dokonce let.

Šestapadesátiletý Liang místním médiím řekl, že s letošním výsledkem není spokojen a že si není jistý, jestli si vůbec někdy dokáže svůj sen o vysokoškolském studiu splnit. „Dříve jsem říkal, že nevěřím tomu, že bych to nezvládl, ale teď přemýšlím, jestli mám vůbec pokračovat,“ prohlásil.

Zkoušky středoškoláci skládají ze základních předmětů, mezi něž patří čínština, angličtina a matematika, a z dalších humanitních či přírodovědných a technických oborů podle své volby. Podle vládních dat bylo v roce 2021 na vysoké školy přijato pouze 41,6 procenta kandidátů.

Liang svou první zkoušku skládal v roce 1983, když mu bylo 16 let. Po neúspěchu působil v řadě různých profesí, ale každý rok znovu zasedl k přijímacímu testu. V roce 1992 byl odmítnut, protože tehdejší věková hranice pro uchazeče byla 25 let.

Když znovu selže, vzdá se jména

Ve stejném roce zkrachovala továrna, kde Liang pracoval, a tak se muž v polovině 90. let pustil do vlastního podnikání a založil velkoobchod se dřevem. Brzy se stal úspěšným byznysmenem, během roku vydělal milion jüanů (téměř tři miliony korun), změnil obor podnikání a začal prodávat stavební materiál.

V roce 2001 čínská vláda věkový limit pro skládání zkoušek zrušila a Liang se začal opět snažit o přijetí na univerzitu. Na testech chyběl, jen když mu v tom bránily zdravotní důvody či příliš velká pracovní zaneprázdněnost. „Domnívám se, že je velká škoda, když člověk na vysokou školu nejde. Život bez vyššího vzdělání není úplný,“ řekl médiím v roce 2014.

Letos 7. června zasedl ke zkouškám znovu. Aby se soustředil na studium, zřekl se údajně pití alkoholu i hraní mah-jongu, uvedl server BBC. Ale ani to nepomohlo. „Možná bych to měl (příští rok) vzdát,“ prohlásil. „A jestli ke zkouškám přece jen půjdu a znovu neuspěju, vzdám se svého příjmení Liang,“ dodal.

Žena udělala řidičák až na 960. pokus

Koktejl

Výběr článků

Načítám