Hlavní obsah

Čínská kulinární novinka pro ženy. Z grilovaných prázdných špejlí se nepřibírá

2:19
2:19

Poslechněte si tento článek

Čínská restaurace s grilovanými pokrmy zavedla do svého menu velmi dietní položku: prázdné špejle posypané pouze kořením. Novinka prý zvýšila návštěvnost a díky velmi nízkým kalorickým hodnotám si získala oblibu zejména u žen.

Foto: digifoodstock.com, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Gril restaurant v jihočínské provincii Chu-nan přednedávnem vzbudil značnou pozornost, když se rozkřiklo, že se tam podávají grilované prázdné špejle. Jsou obaleny pouze v koření a nad grilem se na ně ještě sype jarní cibulka. Padesát těchto chuťovek se prodává za deset jüanů, což je v přepočtu zhruba 32 korun.

Web South China Morning Post informoval, že autorem tohoto pokrmu je muž, jenž se představil pouze jako Ma a jehož záměrem bylo vytvořit drobnou pochutinu, která zákazníkům umožní v prvé řadě užívat si chutě, aniž by přitom museli něco konzumovat.

Pamatoval především na ženy, které si hlídají svou tělesnou hmotnost. Ty tak mohou grilované špejle zvolit místo různých chipsů, křupek nebo zejména pro region východní Asie tak typických špejlí s masy, vnitřnostmi či dalšími grilovanými potravinami. To potvrdila i jedna ze zákaznic, která podotkla, že občas si špejle pro ještě lepší chuť dokonce i obohatí hořčicí.

Restaurace tvrdí, že za zhruba měsíc od uvedení grilovaných špejlí na menu se návštěvnost podniku zvýšila o zhruba 30 % a denně se prodá kolem stovky porcí tohoto velmi nezvyklého pokrmu. Každá porce pak údajně generuje zisk ve výši čtyř až pěti jüanů (zhruba 12 až 15 korun).

Jde o další z řady kulinárních podivností, které se v Číně objevily v posledních dvou letech. První z nich bylo grilované kamení, což byly skutečné oblázky ochucené omáčkou. I zde byla na prvním místě chuť, protože kamínky se samozřejmě nejedí, pouze se cucají.

Velkou odezvu pak později sklidil například i grilovaný led, zatímco loni bylo potřeba mnohé milovníky kvalitní kávy křísit při zprávě o čínské variaci na ledovou kávu, do níž se přidává čerstvá jarní cibulka.

Výběr článků

Načítám