Hlavní obsah

Číňan se 16 let neúspěšně pokouší dostat na vysněnou univerzitu

Dnes šestatřicetiletý Tchang Šang-ťün si dal za cíl dostat se na nejprestižnější čínskou univerzitu a snaží se o to již šestnáct let. Dnes si však již uvědomuje, že i kdyby se mu to přece jen podařilo, žádná výhra by to vlastně už ani nebyla.

Foto: Profimedia.cz

Jednotná státní přijímací zkouška na vysoké školy v Číně

Článek

V Číně funguje takzvaná jednotná státní přijímací zkouška na vysoké školy, označovaná zkráceně jako Kao-kchao. Podle toho, jakých výsledků v ní uchazeči dosáhnou, mohou nastoupit na lepší a prestižnější čínské univerzity. Tchang Šang-ťün k této zkoušce zasedl poprvé v roce 2009 a cíl si dal rovnou ten nejvyšší, Univerzitu Čching-chua.

Výsledek zkoušky pro něj představoval značné zklamání, protože získal pouze velmi průměrných 372 bodů ze 750 možných, což na vysněnou Čching-chua nestačilo ani náznakem. Tchang ovšem nezahořkl a pokusil se uspět v dalším roce. A pak v dalším. A v dalších několika. Nakonec se letos u Kao-kchao objevil již pošestnácté.

Jeho skóre se postupně zvyšovalo a v roce 2016 získal již dost slušných 625 bodů, což mu bohatě stačilo, aby mohl nastoupit ke studiu na některé z univerzit ve své domovské provincii Kuan-si. Ale Tchang chtěl zkrátka na Čching-chua a žádná jiná univerzita pro něj neexistovala.

Ombudsman se zastal neslyšícího ajťáka, škola jej nechtěla přijmout ke studiu

Domácí

Na vysněnou školu nakonec mohl nastoupit v roce 2019, kdy v přijímačkách dosáhl svého maxima 649 bodů. Jenže on chtěl studovat fyziku a chemii a v těchto oborech ležela hranice pro přijetí ještě výše. Ne nadarmo jej čínská média začala označovat jako nejtvrdohlavějšího muže v Číně.

V dalších letech se však Tchangovy výsledky začaly zhoršovat. Objevily se hlasy, že v jeho věku už nemá tak dobrou paměť nebo že 649 bodů byl ten nejlepší výsledek, kterého je schopen dosáhnout, a že na vyšší skóre zkrátka nemá schopnosti a kapacitu.

Loni nakonec ze svých představ slevil s tím, že by fyziku a chemii nakonec mohl studovat i na Středočínské univerzitě, ale na tyto obory se nakonec dostali uchazeči, kteří dosáhli alespoň 608 bodů, zatímco Tchang jich získal pouze 594. Deník China Daily tehdy informoval, že na další zkoušky Kao-kchao již nepůjde.

Nejvyšší čas najít si práci

Jenže letos se u nich objevil znovu a znovu s cílem dostat se na Čching-chua. A znovu neúspěšně. Získal sice opět přes 600 bodů, ale na nejprestižnější čínskou univerzitu to zkrátka bylo málo.

Otázka je, zda to zkusí ještě i příští rok. Dosud se totiž živil různými brigádami a mezitím se pilně připravoval na další přijímačky. Připouští, že je asi ten nejvyšší čas najít si nějakou normální práci, aby do budoucna uživil jak sebe, tak své stárnoucí rodiče.

A navíc si uvědomuje i svůj věk. Je mu totiž jasné, že i kdyby se na svou vysněnou univerzitu dostal a vystudoval ji, bude už příliš starý na to, aby v oboru sehnal nějakou slušnou práci. Musel by totiž konkurovat ambiciózním a velmi schopným dvacátníkům, s nimiž ostatně „prohrává“ již posledních šestnáct let u přijímaček.

Geniálního mladého matematika nepřijali na Oxford. Ztratili jeho přijímací test

Koktejl

Související články

Bungee jumping pro strašpytly je v Číně hit

KRÁTCE: Bungee jumping pro ne úplně odvážné slaví velké úspěchy v čínském okrese Anji na východě země. Díky nižší výšce, úpravě pružnosti lana a řízení...

Výběr článků

Načítám