Hlavní obsah

Číňan 20 let hrál hluchoněmého tuláka ze strachu z vězení. Když ho odhalili, ulevilo se mu

Muž z čínské provincie Chu-pej se před dvaceti lety dostal do emotivní výměny názorů se sousedem. V následné potyčce jej zabil, a proto uprchl do odlehlé vesnice, kde až donedávna předstíral, že je němý a hluchý. Odhalila jej další rvačka.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Čínské úřady nedávno informovaly o dopadení dnes šestapadesátiletého vraha, jehož označují pouze příjmením Siao a jenž spravedlnosti unikal celých dvacet let. V roce 2004 žil v prefektuře Siang-jang v provincii Chu-pej a dostal se do velmi prudké diskuse se sousedem. Na toho pak vytáhl lopatu a jednou silnou ranou jej zabil.

Bylo mu jasné, že jej čeká vězení, a tak okamžitě uprchl a nechal za sebou i manželku a jedenáctileté dítě. Nakonec doputoval do odlehlé obce v provincii Fu-ťien, kde začal vystupovat jako podivný tulák, jenž je němý a hluchý. Živil se mimo jiné prohledáváním odpadků a sběrem a prodejem kovového šrotu.

Svou roli dokázal hrát celých dvacet let, než se v polovině května zase dostal do rvačky, která se mu již stala osudnou. Při jejím vyšetřování totiž policisté odhalili Siaovu pravou identitu, zatkli jej a eskortovali zpátky do Siang-jangu, kde putoval do vazby a kde čeká na verdikt ve dvacet let starém případu.

„Protože předstíral, že je hluchoněmý, komunikoval s lidmi z vesnice jen velmi málo a velmi omezeně. Každý ho zkrátka jen pozdravil a šel dál, takže se mu dařilo unikat odhalení tak dlouho,“ popsal později Čang Č’-wej z policejního oddělení okresu Siang-jang listu China Daily.

Ale nakonec byl vlastně rád i sám Siao. „Už jsem to nemohl vydržet. Dvacet let jsem s nikým nemluvil a už jsem myslel, že se z toho zblázním,“ ulevil si před policisty krátce po odhalení.

Lupič na útěku se kvůli pětistovce sám na 14 let uvěznil v jeskyni

Koktejl

Výběr článků

Načítám