Hlavní obsah

Chybělo 10 vteřin. Pilot na poslední chvíli zrušil přistání v Berlíně, protože by nestihl dosednout před zákazem nočních letů

Letadlo s 212 pasažéry muselo nad Berlínem v poslední chvíli přerušit přistávací manévr, protože by nestihlo dosednout na ranvej v době, kdy v oblasti ještě neplatí zákaz nočních letů. Chybělo pouhých deset vteřin. Stroj tak k nevoli cestujících znova nabral výšku, aby nakonec přistál ve 250 kilometrů vzdáleném Hannoveru.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

S tímto hořkým zážitkem se museli podle deníku Der Tagesspiegel smířit pasažéři letadla nízkonákladové společnosti Eurowings, které v sobotu večer odstartovalo ze španělského Alicante a mířilo do německé metropole.

Podle plánu měl Airbus 231 vzlétnout ve 20.25 hodin a v Berlíně přistát ve 23.25 hodin. Odlet se ale o více než hodinu opozdil, čímž bylo jasné, že stroj bude v cíli v lepším případě až někdy kolem půlnoci.

Zákaz startů a přistávání na berlínském letišti platí v zásadě od 23.30 hodin, pro případy zpoždění ale existuje ještě 30minutová toleranční lhůta. Tu už ale nelze překročit ani o vteřinu, což byl i případ airbusu společnosti Eurowings.

„To, co na první pohled vypadá jako ukázkový příklad německé přesnosti, má ve skutečnosti co do činění s mnohem složitějším rozhodnutím,“ komentoval událost server t-online.

Závod s časem

Bylo na uvážení pilota, aby se i přes opožděný start pokusil přistát v Berlíně ještě před zapovězenou noční dobou. Podle dopravce posádka dělala vše, co bylo v jejích silách, aby zpoždění snížila.

Když se airbus blížil k Berlínu, bylo jasné, že limit nestihne. Stroj by na ranvej dosedl deset vteřin po půlnoci. Technicky by to bylo možné, ale takové rozhodnutí je spojené s citelnými finančními sankcemi pro dopravce i pilota.

Ten se nakonec rozhodl letadlo odklonit a zamířil do Hannoveru, kde přistál asi 40 minut po půlnoci. Přestože v dolnosaské metropoli noční omezení neplatí, musí společnost Eurowings počítat se zvýšenými výdaji.

Chce cestujícím zaplatit následnou cestu do Berlína, kterou si ovšem museli zorganizovat sami. Zda dopravce pokryje i náklady na přenocování v Hannoveru, nebylo zpočátku jasné. Společnost nicméně uvedla, že vyhoví „všem oprávněným požadavkům“ pasažérů.

Cestující před startem letadla v San Francisku vyhodil hořící batoh nouzovým východem

Zahraniční

Výběr článků

Načítám