Hlavní obsah

Chlapec vrátil nalezenou naditou peněženku majitelky italské restaurace. Ta pozvala jeho rodinu na večeři. Pak přinesla účet

Patnáctiletý Ital našel na ulici luxusní peněženku značky Louis Vuitton naditou hotovostí a kreditními kartami. Odevzdal ji na policii, která nález vrátila majitelce, provozovatelce známé restaurace. Jako poděkování pozvala žena poctivého mladíka i s rodiči do svého podniku, kde je ale nechala útratu zaplatit - s desetiprocentním rabatem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Bizarní příběh se odehrál minulý měsíc ve vyhledávaném alpském městě Riva del Garda, kde chlapec trávil s rodiči dovolenou. Teenager si během jízdy na kole všiml dámské peněženky zapomenuté na lavičce, informoval list Corriere della Sera.

Bylo v ní tisíc eur (25 tisíc Kč) v hotovosti, několik kreditních karet a důležité osobní dokumenty. Nálezce se zachoval poctivě a odevzdal peněženku na nejbližší policejní stanici.

Karabiníci na základě obsahu okamžitě zjistili jméno ženy, které peněženka patří, a nález jí předali. Šlo o majitelku známé místní restaurace. Její manžel nato požádal o setkání s chlapcem. Jako odměnu mu dal 50 eur (1250 Kč) a pozval jej i s rodiči do manželčiny restaurace na večeři.

Host v Německu platil každé pivo zvlášť a kartou. U šestnáctého už hospodský vypěnil

Koktejl

Rodina pozvání s díky akceptovala a speciality podniku si náležitě vychutnávala. Pak ale přišlo hořké překvapení. Místo toho, aby majitelka restaurace nebo manžel hosty pozdravili a znova jim poděkovali, jim číšník přinesl účet. Jeho výsledná suma byla „velkoryse“ snížena o deset procent. Částka, kterou měla rodina zaplatit, zveřejněna nebyla.

Zaskočení rodiče zachovali dekorum a večeři zaplatili. Když se vrátili do penzionu, kde trávili dovolenou, zmínili se o všem před jeho majitelem. Ten vše „provařil“ místním médiím a ostré reakce na sociálních sítích na sebe nenechaly dlouho čekat.

„U gastronomů mě už nic nepřekvapí,“ napsal jeden uživatel. „Chamtivost je pes,“ přidal se druhý, zatímco další poznamenal, že „přísloví ‚s poctivostí nejdál dojdeš‘ dostává pořádně na frak“.

Majitelka restaurace se omluvila s tím, že šlo o „nedopatření“. „Je pravda, že jsme jim přinesli účet, ale bylo to omylem. V tomto období hodně pracujeme a byli jsme opravdu velmi unavení, takže jsme si toho u pokladny nevšimli,“ žehlil trapnou situaci manžel šéfky podniku.

Rodina nato dostala nové pozvání do restaurace. Zda je přijme, zůstává otevřené.

Italská restaurace si naúčtovala horentní sumu za nakrájení narozeninového dortu

Cestování
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám